Разказ на един гурбетчия: Завръщане в променения Бургас

Разказ на един гурбетчия: Завръщане в променения Бургас - E-Burgas.com
Снимка: Интернет

 

Живях дълги години в Бургас и като всеки млад човек, редовно бях недоволен. Градът ми се струваше бавен, без перспективи и динамика. Всеки ден беше сякаш едно и също и не оценявах това което се прави. Понякога дори мислех, че нищо значително не се случва в Бургас – нямаше иновации, нямаха се нови проекти, а младите хора бягаха в чужбина. Затова и аз реших да опитам късмета си в чужбина. Първият ми гурбет продължи малко повече от три месеца.

 

Когато се върнах за първи път след този период, забелязах нещо различно. Бургас не беше вече онзи град, който си спомнях. Видях нови сгради, нови паркове, по-организиран транспорт и един особен заряд във въздуха. Градът сякаш се беше събудил и поел в нова посока. Сега, години по-късно, когато се връщам веднъж годишно, винаги откривам нови положителни промени.

 

Бургас е не само по-добър, но и в много отношения превъзхожда някои европейски градове. Един от най-ярките примери за това е градският транспорт. Автобусите са модерни, екологични и поддържат редовни линии, които покриват всяка част на града. Синята зона и системата за контрол на трафика също помагат на трафика да се движи плавно, а електронното плащане прави услугите леснодостъпни за всеки. Много европейски градове все още изостават в това отношение.

 

Другото, което не мога да не отбележа, е Морската градина. Тя винаги е била гордостта на града, но сега е истинско бижу. През последните години паркът е не само обновен, но и значително разширен с нови зони за отдих, детски площадки и спортни съоръжения. Има дори алеи за колоездене и модерни пространства за събития на открито, каквито рядко се срещат дори в по-големите европейски паркове.

 

Бургас също така внедрява нови технологии и решения в сферата на умните градове. Безплатният Wi-Fi в много части на града, зарядните станции за електрически автомобили и новите зелени проекти са само част от иновациите, които правят Бургас модерен и удобен за жителите си град.

 

За съжаление, не мога да кажа същото за други български градове. Макар и София и Пловдив също да се развиват, много от по-малките градове сякаш са останали на едно място. В тях липсват както инфраструктурни проекти, така и съвременни решения за удобството на гражданите.

 

Всеки път, когато се връщам в Бургас, усещам гордост, че градът ми се е променил толкова положително. Като човек, който е видял как изглеждат други градове в Европа, мога с увереност да кажа, че Бургас не само се развива с бързи темпове, но и се отличава с качество и иновации. Това е място, което, с всяка изминала година, става все по-привлекателно за живеене и работа.

Коментари

Още от последните новини