Протест пред НС срещу връщането на хартиените бюлетини

Протест пред НС срещу връщането на хартиените бюлетини - E-Burgas.com

С хвърлени протоколи от местните избори през 2019 г., граждани протестират срещу предложението да бъде върната хартиената бюлетина пред северния вход на Народното събрание. Организатори на протеста са представители на политическата формация „Изправи се, България“, майките на деца с увреждания от „Системата ни убива“ и ПП МИР.

„Връщането на хартиените бюлетини означава манипулация на изборите и кражба на гласове”, заяви пред журналисти председателят на „Изправи се, България” Мая Манолова. Според нея партиите, които са в 48-ото Народно събрание, нямат намерение да правят правителство или да се занимават с кризите в страната. "Статуквото се връща със съдействието на хартиената коалиция – ГЕРБ, ДПС, БСП и „Български възход“, добави Манолова.

Протестиращите раздадоха на депутатите, идващи на работа, хартиени протоколи от местните избори в София през 2019 г.

„Провеждането на избори е част от националната сигурност на България, а с връщането на хартиената бюлетина тя се застрашава”, каза пред журналисти председателят на ПП МИР Симеон Славчев. „Връщането на хартиена бюлетина означава манипулация на изборите и подмяна на вота на българските граждани”, допълни той. Според Славчев машинното гласуване е единственият вариант за провеждане на честни избори у нас.

Преди дни парламентарната комисия по правни въпроси подкрепи проект на решение за промени в Изборния кодекс, които предвиждат избирателят да може по свой избор да гласува с хартиена бюлетина или с машина. Остава условието да няма машинно гласуване, когато секцията е с по-малко от 300 избиратели и в секции в чужбина, за образуването на които са подадени по-малко от 300 заявления, или в секции, в които на последните избори са гласували по-малко от 300 избиратели.

Дневният ред на парламента в петък предвижда да бъдат разгледани законопроекти за изменение и допълнения на Изборния кодекс. Вчера от „Продължаваме Промяната“ прочетоха декларация от трибуната на Народното събрание срещу връщането на гласуването с хартиена бюлетина. Служебният министър на правосъдието Крум Зарков пък заяви, че „смесеното гласуване в една секция е възможно най-лошият вариант“.

Коментари

Още от последните новини