Промени в Закона за туризма удрят Airbnb у нас

Промени в Закона за туризма удрят Airbnb у нас - E-Burgas.com

Собствениците на имоти за краткосрочно отдаване под наем  трябва да получат съгласието на поне половината от съседите в жилищната сграда. Това предлагат петима депутати от ГЕРБ. Предложението е част от промени в Закона за туризма, които трябва да бъдат разгледани днес на второ четене в Комисията по икономическа политика и туризъм в парламента.

Депутатите, начело с Даниела Савеклиева, предлагат одобрението на поне 50% от съседите да е едно от условията за регистриране на имота, за да може да бъде отдаван законно в платформи като Airbnb и Booking.

"Идеята да има санкция от Общото събрание е добра. Собствениците, които населяват трайно сградата, трябва да имат някаква сигурност за обитаването си – какви хора пребивават, какъв е редът на пребиваването им. Необходимо е да има комуникация между собственика, който отдава имота си краткосрочно, Общото събрание и останалите собственици. На този етап обаче смятам, че предложението ще създаде повече проблеми, отколкото да намери решения. Първо трябва да се помисли за промяна на Закона за етажната собственост, която да гарантира легитимно провеждане на общи събрания", коментира пред Investor.bg Ламбро Попов, председател на Управителния съвет на Асоциацията на дружествата, управляващи етажна собственост (АДУЕС).

Предложението ще създаде повече проблеми, отколкото да намери решения. Причината е, че в момента кворум от 50% присъствие на общите събрания в жилищна сграда е изключителна рядкост, а повечето имоти за краткосрочно отдаване под наем се намират в централните части на София и други големи градове, където преобладават имоти, закупувани с инвестиционна цел, и жилища, в които живеят възрастни хора.


 

Коментари