Прокуратурата разкри кой каква роля е имал в бандата на Илко Паскалев

Прокуратурата разкри кой каква роля е имал в бандата на Илко Паскалев - E-Burgas.com

Тримата в момента са под домашен арест, но държавното обвинение ги иска обратно зад решетките

Районна прокуратура – Бургас протестира определение на съда, с което бе взета мярка за неотклонение „домашен арест“ по отношение на И.П., Б.Д. и Т.П, което датира от 13 май.

Тримата са обвинени за това, че противозаконно са принуждавали друго лице да извърши действие против волята му – да поеме имуществено задължение в размер на 1200 лева на месец. За да се случи това, пострадалият е бил заплашван с нанасяне на телесни повреди. Престъплението е осъществено в периода от 20 декември миналата година до 11 май тази година.

Престъпното деяние е извършено при условията на продължавано престъпление и при съучастие между обвиняемите. Всеки от тях е имал определена роля. И.П. е бил подбудител, а Б.Д. и Т.П. са действали като извършители.

И.П. е привлечен в качеството на обвиняем и за това, че противозаконно принудил друго лице да извършва действия против волята си – да купува от него и да продава в негова полза наркотични вещества, като употребил заплашване с обезобразяване и палеж на автомобила на пострадалия. Престъплението е осъществено на 20 декември миналата година.

Във внесения протест е посочено, че съдът правилно е определил, че са налице достатъчно данни за формиране на обоснован извод за осъществяване на престъпленията, за които трите лица са обвинени. Въпреки това в определението не са отчетени важни обстоятелства, чувствително завишаващи интензитета на опасността за извършване на ново престъпление от страна на обвиняемите лица. 

Обвиняемият Б.Д. е осъждан през 2016 г. за причинена „средна“ телесна повреда. По отношение на него се води и друго досъдебно производство за осъществена принуда, с използване на нож, както и за причиняване на телесна повреда, чрез нанасяне на удари с юмруци. Факт който не е отчетен в съдебното определение.

Обвиняемият Т.П. е многократно осъждан за различни престъпления. Търпял е и ефективно наказание „лишаване от свобода“. Престъпната му деятелност е започнала още докато е бил непълнолетен, когато е осъден за осъществен грабеж. Тези характеристични данни противоречат на извод на съда, че по отношение на Т.П. не е налице висока степен на лична опасност.

Възможността обвиняемият И.П. да извърши ново престъпление също е голяма. Спрямо него се води производство за лидер на ОПГ в Специализирания съд в гр. София. Периодът на неговата инкриминирана дейност по настоящото досъдебно производство е по-дълъг от този на другите обвиняеми лица, което води до извод, че той първоначално сам е извършвал престъплението. 

В протеста е посочено, че взетата мярка за неотклонение „домашен арест“ не е адекватна и по друга причина. Престъплението изнудване е извършвано и по телефона. С така определената мярка за неотклонение всеки от обвиняемите лесно би се сдобил с телефон и би имал възможност да осъществи контакт със свидетели, част от които са непълнолетни. Така би могъл да осъществи влияние върху тях, извършвайки престъпление срещу правосъдието.  

Протестът на Районна прокуратура – Бургас трябва да бъде разгледан от компетентния за това Окръжен съд – Бургас. Съдебното заседание е насрочено за 20.05.2022 г. 
 

Коментари

Още от последните новини