Прогноза: Сметките за ток през октомври ще са три пъти по-големи

Прогноза: Сметките за ток през октомври ще са три пъти по-големи  - E-Burgas.com

"За септември сметките са два пъти по-големи, за октомври сметките ще дойдат през ноември и те ще са три пъти по-големи. Ако цените продължават така, ноемврийските сметки могат да са и четири пъти по-големи", прогнозира Васил Велев – председател на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал (АИК).

"Необходими са допълнителни мерки за ограничаване щетите за българската икономика от високите цени на електроенергията. Цената на свободния пазар вече е рекордна - 482 лева за мегават час", каза той..

"Това, което се обсъжда като компенсация, е крайно недостатъчно – 50 лева за мегават час, при условие, че надвишението е 360 лева", уточни още експертът пред bTV.

"Не се оценява размерът на бедствието. Това, което се обсъжда са палиативни и закъсняващи мерки. Фалитите са неизбежни, не само, че ще има много фалити, просто икономиката ще спре", прогнозира Васил Велев.

"Президентът разпореди да се работи така, че да се компенсира справедливо не само бизнесът, но и социалната сфера. Не само бизнесът е на свободния пазар, но и всички небитови абонати – болници, училища, читалища, театри, музеи и детски градини", посочи той за срещата по проблема, която се проведе през вчерашния ден.

"За септември сметките са два пъти по-големи, за октомври сметките ще дойдат през ноември и те ще са три пъти по-големи. Ако цените продължават така, ноемврийските сметки могат да са и четири пъти по-големи", прогнозира експертът.

Той съобщи, че бизнесът настоява да се компенсират всички небитови потребители, които са 600 000, с три четвърти от разликата, от надвишението от 119 лева, което е прогнозната цена според Енергийния регулатор.

Според Велев причината за увеличението на цената на тока е в сбъркания пазарен модел на електроенергетиката.

Анкета
Коментари

Още от последните новини