Проф. Радка Аргирова: У нас вече има Омикрон

Проф. Радка Аргирова: У нас вече има Омикрон - E-Burgas.com

Данните, които имаме, вече показват, че в страната има Омикрон. Не мога да кажа, че е голям броят, но има, заяви проф. Радка Аргирова, съветник на премиера Кирил Петков по въпросите на епидемията от COVID-19, в ефира на bTV.

Аргирова уточни, че данните се предварителни, като трябва да бъдат потвърдени от резултатите от т. нар. секвениране на проби в Националния център по заразни и паразитни болести. Секвенирането е детайлно генетично изследване на положителни проби от изследвания по PCR метода, като процесът отнема около месец.

Аргирова съобщи за подозрителни за Омикрон около 20 проби, които за известни на нея, което определи като "единични случаи на пътуващи от чужбина".

Вирусологът заключи, че заради неизбежното разпространение на Омикрон, затихващата четвърта вълна на COVID-19 ще се слее с пета. Аргирова обяви, че трябва да се контролира по-ефективно спазването на карантината на заразените с COVID-19, но засега не даде детайли дали и какви различни мерки срещу разпространението на вируса предвижда новото правителство.

Свързани статии
Новият омикрон вече е у нас Вече е открит новият вариант на ковид Проф. Генчо Начев: Петата вълна си отива Над 8000 са новозаразените у нас Омикрон вече доминира у нас Омиркон вече преобладава у нас Заразените с Омикрон вече са повече от тези с Делта Проф. Аргирова: Делта и Омикрон циркулират едновременно у нас Вирусолог с тежки прогнози: Тепърва ще плащаме цената на ковид Предвиждат увеличение на ковид зоните
Тагове
омикрон
Коментари

Още от последните новини