Проблем с КАТ: Хранилка ли е патрулката на пътя Бургас - Маринка?

Проблем с КАТ: Хранилка ли е патрулката на пътя Бургас - Маринка? - E-Burgas.com

 

На пътя от Бургас в посока село Маринка, точно след разклона за Крайморие, често може да се види патрулка с камера, позиционирана зад спирка и скрита от погледа на шофьорите. Мястото, на което се намира, предизвиква въпроси и съмнения сред шофьорите – дали това не е поредната „хранилка“ на КАТ, предназначена не толкова за контрол на движението, колкото за увеличаване на приходите от глоби? Нека разгледаме детайлите и основателността на тези притеснения.

 Проблем със знаците

Един от основните проблеми в този участък е липсата на ясно и адекватно сигнализиране на ограниченията за скоростта. Единственият знак, който ограничава скоростта до 50 км/ч, е изрисуван на пътната настилка – и то полуизтрит. Това създава сериозен риск за шофьорите, които могат да пропуснат да забележат знака или да го игнорират поради неговото състояние. Тъй като липсват стандартни вертикални знаци, мнозина не са наясно, че навлизат в участък с по-ниско ограничение на скоростта.

Патрулката с камера: Засада или легитимен контрол?

Редовната поява на патрулката с камера точно след този прелез поражда въпроси относно нейната цел. Разположена зад спирката и практически невидима за идващите автомобили, тя създава впечатление на засадна позиция. Подобна практика е често критикувана от обществеността, тъй като създава усещане за умишлено търсене на нарушения с цел налагане на глоби, вместо предотвратяване на опасни ситуации. Шофьорите често наричат такива участъци „хранилки“, намеквайки, че основната цел е генериране на приходи за държавата.

Нормално ли е това?

Всяка патрулка, която е оборудвана с камера, има за цел да контролира скоростта на движение и да предотврати инциденти, но позицията ѝ трябва да бъде ясна и открита. Скритите патрулки не само подкопават доверието в органите на реда, но и не изпълняват основната си функция – да предпазват от нарушения чрез възпиращ ефект. При нормални обстоятелства, пътната полиция трябва да стои на видимо място, така че самото им присъствие да въздейства на шофьорите да намалят скоростта и да се съобразяват с правилата.

Скритите патрулки често водят до ефекта на внезапното намаляване на скоростта, което може да създаде опасност от задни удари и верижни катастрофи. Така, вместо да предотвратяват нарушенията, те могат да създават допълнителни рискове.

Какво може да се направи?

Първата и най-важна стъпка е осигуряването на адекватна пътна сигнализация. Ясно обозначени вертикални знаци с ограничение на скоростта ще дадат на шофьорите ясна представа за правилата в този участък. Ако съществуват ясни знаци, наличието на патрулка с камера ще бъде легитимен начин за контрол, но ако тези знаци липсват или са недостатъчно видими, това се превръща в основателен повод за съмнения в намеренията на КАТ.

Също така, би било полезно, ако патрулките се позиционират на видими места, където самото им присъствие въздейства превантивно върху поведението на шофьорите.

Заключение

Въпросът дали патрулката на пътя от Бургас към Маринка е „хранилка“ или не зависи от контекста и условията на сигнализацията в този участък. Полуизтрит знак на пътя и скрита патрулка с камера със сигурност създават основателни съмнения у шофьорите. За да се избегнат подобни спекулации, КАТ трябва да се съсредоточи върху осигуряване на видима пътна сигнализация и прозрачност в методите на контрол на движението.

Галерия
Коментари

Още от последните новини