Природният газ поевтиня с 6%

Природният газ поевтиня с 6% - E-Burgas.com

Борсовите цени на природния газ в Европа се понижиха с почти 6% в началото на днешната търговия, като се търгуват на нива от около 1220 долара за хиляда кубически метра, според данни от лондонската борса ICE.

Фючърсните контракти за TTF започнаха търговията със спад от почти 5,7% до около 1223 долара за хиляда кубични метра.

Анализатори, анкетирани от РИА Новости, отбелязаха, че спадът на цените на газа в Европа се дължи на успокояването на пазара поради високото ниво на запълване на подземните газохранилища, но континентът може да се сблъска с нов ценови скок. В същото време котировките на газа са няколко пъти по-високи от миналата година, когато вече бяха достигнали рекордни нива.

Средната сетълмент цена на най-близките фючърси през септември, по данни на ICE, спадна до 2093 долара за хиляда кубически метра (-14,6% MoM), докато през август беше малко над 2450 долара (+35,7%), което беше рекордна цена за газовите хъбове в Европа от 1996 г. насам.

В началото на март котировките на природния газ достигнаха нови рекордни стойности в продължение на четири поредни дни поради опасенията от забрана за внос на руски енергийни продукти. Ценовият рекорд от 3 892 долара за хиляда кубични метра беше достигнат на 7 март. 

Коментари