Придошли реки, активирани свлачища и отнесени коли и след проливния дъжд в Руенско

Придошли реки, активирани свлачища и отнесени коли и след проливния дъжд в Руенско - E-Burgas.com
Снимка: Архив

Жълт код за бури и валежи е обявен и за днес в област Бургас

Две села пострадаха в Община Руен. Такава е равносметката от проливните дъждове от вчерашния ден. В село Снежа проливният дъжд активира 3 свлачища, две от които на общинския път за Заимчево. Движението оттам за автобуси и тежкотоварни автомобили не е препоръчително, предава БНР.

Лека кола е отнесена от придошлата река Казан дере, която минава през село Речица, съобщи кметът Исмаил Осман. Придошлата вълна я е влачила 200 метра надолу по реката. Наложило се е превозното средство да бъде вадено с тежка техника. То е унищожено. Други два автомобила също са пострадали, но след ремонт ще могат да се ползват, уточни Осман.  

Има много материални щети по инфраструктурата на селата, но се радваме, че няма жертви, коментира Осман. Наводнени са и приземните етажи на 2 къщи в Речица. 

За овладяването на свлачищата Община Руен ще иска финансиране от държавата. 

В пострадалите села няма измервателни уреди, които да отчетат колко дъжд е паднал, но проливната вълна е минала през селата Дропла, Ясеново, Речица и Снежа. 

Жълт код за обилни валежи е обявен за днес в 17 области в страната, предупреждават синоптиците. Сред тях са Сливен, Бургас и Ямбол. На много места ще има валежи, в отделни райони - интензивни и придружени с гръмотевици. Вятърът е умерен, в източните райони - временно силен от северозапад. Максималните температури ще бъдат между 22° и 27°.

Коментари

Още от последните новини