Превръщат остров Кирик и Юлита в Созопол в Световен център на изкуствата

Превръщат остров Кирик и Юлита в Созопол в Световен център на изкуствата - E-Burgas.com

Кметът на Община Созопол Тихомир Янакиев посрещна днес посланика на Франция Н.Пр. Флоранс Робин, културното аташе във френското посолство Ирина Петреску, Александър Баралис - археолог в отдела за гръцки, етруски и римски антики в Музея "Лувър" и представители на Френския институт в България.

В рамките на три месеца това е втората тяхна среща, а поводът за нея бе бъдещето на Старото рибарско училище на остров Свети Кирик и Юлита и превръщането му в културно средище от световна величина.

През 1965 година остров "Свети Кирик" е обявен за паметник на културата. И като такъв той съществува до днес. През 2009-а година на територия на острова започват разкопките по проект "Аполония Понтика", ръководени от доц. Кръстина Панайотова.

От 2010 година острова с прилежащите сгради (там преди се е помещавало Морското училище б.р.) е прехвърлен за стопанисване на Министерството на културата. До преди това той беше под юрисдикцията на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, припомня chernomorie-bg.com/.

Проектът на настоящето ръководство на Министерството на културата е за превръщането на острова в пространство за представяне на културното наследство и място за творчество и обмен на световно ниво и включването му в мрежата, свързваща музея "Лувър" в Париж и музея "Лувър" в Абу Даби, цели утвърждаването на страната ни като водещ фактор в междукултурния диалог с различни страни по света.

Галерия
Коментари

Още от последните новини