Превозвачи предупреждават за увеличение на цените на билетите

Превозвачи предупреждават за увеличение на цените на билетите - E-Burgas.com

Превозвачи предупреждават за увеличение на цените на билетите с около 20%. Причината е разширяването на обхвата и по-високите такси на тол системата за тежкия трафик.

Мария пътува от София за Ямбол. Цената на билета й сега е 28 лева. Пресмята, че ако увеличението стане факт, ще плаща почти 35: "Как се живее с 300 лв., може ли да ми кажете? Ако не са децата, аз не мога да живея, те ме спасяват. Ако ми кажат – ще ти пратим пари, ще дойдеш да се видим, ще отида"... 

Венцислав Божилов пътува Варна – София – два пъти месечно. Плаща пенсионерски билет. Но въпркеи това увеличението ще му струва по 25 лева повече месечно: "Цените са в режим на свободно падане и никой не знае кога това ще свърши – кои основателно, кои неоснователно. Пълен хаос". 

По-скъпите билети обаче са неизбежни, ако тол таксите не се върнат на старите нива, казват превозвачите. Димитър Димитров коментира от Камарата на автомобилните превозвачи: "Трябва да бъдат въведени отстъпки за превозвачи, които на територията на България изминават 3000 – 7000 км. Искаме да бъде въведено ДДС върху тол системата и да ни се даде възможност, когато имаме някакво нарушение – не да биваме спирани, а да имаме срок, в който ние да платим таксата, която не сме платили. 

Според превозвачите заради тол системата увеличение в цените ще има и в други браншове. Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи казва: "Ние отчитаме, че това ще доведе до ръст на инфлацията в страната, до свиване на потреблението. След 1 януари 2023 трябва да се сложат с между 3 и 6 ст. ще скочи цената на хляба. Ние очакваме, че всеки един български гражданин ще плати между 120 – 130 лв от ефекта на увеличаване на тол системата по отношение на цени и обхват".

Според Магдалена Милтенова: "В момента, ако тол системата влезе, ние нямаме никаква друга алтернатива освен вдигане цената на транспортната услуга, което ще се отрази първо на стоките и услугите".

Те призоваха управляващите да преразгледат решението си преди влизането му в сила. Христо Радков, председател на Българско обединение на шофьорите обясни: "Ако направим протест, то той няма да е като тези, които правихме досега, ще е по друг начин – така че милицията да не може да ни възпрепятства и да може да изразим свободното си мнение".

Предвижда се увеличението на тол таксите да стане поетапно. Първата дата е 1 юли, а следващото поскъпване е от началото на следващата година.

Коментари

Още от последните новини