Премиерът Янев: Очаквам депутатите да намерят в себе си сила и мъдрост

Премиерът Янев: Очаквам депутатите да намерят в себе си сила и мъдрост - E-Burgas.com

"Моите очаквания са такива, каквито съм ги изразявал вече няколко пъти. Народните представители в парламента да намерят в себе си и помежду си онази необходима сила и мъдрост да направят и подкрепят необходимите коалиции или групи по интереси – мнозинства, така че да има едно стабилно управление, което да отговаря на очакванията на българските граждани, които искат промяна, породължаване на реформите, които служебното правителство започна. Не искам да звуча като ментор, който дава приоритети на едно правителство, което тепърва трябва да си търси подкрепа в парламента от една или друга партия. Приоритетите, които чухме вчера от кандидата за премиер, до голяма степен повтарят и свършеното от служебното правителство. И по отношение на подготовката при неблагоприятно развитие на COVID кризата, и по отношение на Плана за възстановяване и развитие, нещата са до голяма степен свършени. Оттук нататък могат само да бъдат продължени“, каза още премиерът цитиран от агенция "Фокус".

„По същия начин стоят нещата с пенсиите. В четвъртък ние приехме предложение за промяна на Държавния бюджет, което включва и бюджета на Националното обществено осигуряване. Мисля, че до голяма степен основата е положена и при добро желание от парламента тези неща могат да се постигнат в обозримо бъдеще в порядъка на месец – два“, посочи Янев. На въпрос трябва ли хора от служебния кабинет да влязат в състава на следващо правителство, Янев заяви: „Нека да не се занимаваме със спрягане. Това е въпрос на приоритети и на разговори между партиите“. „На базата на техните приоритети, на това, което те смятат за важно, и на базата на кандидата за премиер - дали е в състояние да води и да бъде добър ръководител, той ще си намери подходящите хора. Не бих искал да спекулирам с никакви имена и по никакъв начин да казват това трябва, или не трябва да става. Не мога да коментирам кой какво ще прави“, каза още той. На въпрос готов ли е да поеме още управлението, ако и този парламент не излъчи правителство, Янев каза: „Нека да видим парламентът да си свърши работата. Когато е ясно, че парламентът ще излъчи или не правителство, тогава ще коментираме следващи хипотези“.

Янев каза, че не познава Пламен Николов. "Не съм имал честта дори да разговарям с него, независимо че човекът вече е народен представител. Пожелавам му успех. Да има качества и нерви, за да бъде в състояние да води. Ситуацията е нетипична и личността на премиера е много важна, предвид факта, че електоралната подкрепа за бъдещ кабинет не е достатъчно ясна“, добави премиерът.  „Неговата личност е от изключителна важност. Дали той е консенсусен и дали ще получи очакваната подкрепа в парламента, за да може да бъде съставено правителство. Този консенсус ще предопредели до каква степен това правителство ще бъде ефективно и с един достатъчно дълъг хоризонт, за да направи необходимите реформи, които смята да направи. Ако това не се случи, алтернативата е някакъв вид криза, задълбочаване на политическата, а може би и поява на междуинституционална криза“, добави Янев.

Свързани статии
Бойко Борисов: ГЕРБ ще предложи експертно правителство Митинги за правителство и нови избори блокират столицата днес Стефан Янев учредява партията си "Български възход" Стефан Янев обяви политическия си проект, учредяват "Български възход" на 5 май Стефан Янев: Дипломацията не дава резултат Извънредно заседание в парламента заради ситуацията с Украйна Рекорд и в парламента: 22-ма депутати под карантина ПП публикува коалиционното споразумение Янев уволни двама свои заместници Премиерът призова за активно гласуване в неделя
Тагове
Стефан Янев депутати правителство
Коментари

Още от последните новини