Празнуваме Ивановден

Празнуваме Ивановден  - E-Burgas.com

Къпят се младоженките и момиченцата, които са се родили през годината

Християнската църква е отредила днешния ден - 7 януари, за почит на пророк Йоан Кръстител или Предтеча, който проповядвал идването на Христос сред хората. Йоан Кръстител кръщавал юдеите в река Йордан, като кръстил и самия Бог-син.

Когато при Кръстителя дошъл Христос, Йоан познал пратеника на Бога и го посочил на своите съвременници: "Ето Агнеца Божи, който взима върху си греха на света".

Празникът се нарича Ивановден или Женски водици. Къпят се младоженките и момиченцата, които са се родили през годината. Кумът или деверът къпе младоженците, оженили се до Ивановден, къпят се именниците, сгодените ергени и моми. Или поне се пръскат публично с вода...

Обредното къпане за здраве от Йордановден продължава и на Ивановден. В някои райони на страната то дори е по-характерно за този празник.

Обредът завършва с богато угощение в дома на окъпания и с размяна на подаръци. Обредната трапеза за празника включва варено жито, фасул, ошав, баница, кървавица, печена луканка, свински ребра със зеле.

Св. Йоан се приема за покровител на кумството и побратимството, затова на празника се извършва обичаят „хващане на аратлици” - побратимяване на мъже. Християнските иконописци го изобразяват с крила над препасаното с кожен ремък пустинническо облекло от камилска вълна.

На този ден черпят именниците Иван, Иванка, Ваньо, Ван

Коментари

Още от последните новини