Повишава се опасността от пожари в област Бургас през следващите дни

Повишава се опасността от пожари в област Бургас през следващите дни - E-Burgas.com

Някои зони от област Бургас ще влязат в червената зона на пожароопасност на Националния институт по метеорология и хидрология през следващата седмица. Същото важи за някои области в Северна, Централна и Западна България. 

Към днешна дата областта почти изцяло се намира в жълтата зона на опасност, но само след два дни ще бъде обхваната в оранжево и червено. Това значи, че опасността рязко ще се повиши заради жегата. 

Хората трябва да бъдат изключително внимателни, да не палят огън на открито и да не изхвърлят горящи фасове навън. В момента дори една искра може да възпламени сухи треви, а огънят да се разпространи много бързо до горски масиви, чието изгасяне после е изключително трудно. През последната седмица пожарникарите в страната се бориха с пожара  Сакар, който обхвана над 5 хил. декара гори. 

Синоптиците вече на няколко пъти предупредиха, че през новата седмица ни очаква опасно горещи време,а на места температурите ще надхвърлят 40 градуса.

Обичайно с наближаването на т.нар. горещници, по стар стил, можем да очакваме и опасно високи температури - до 38 градуса ще стигнат на много места още утре.

В много райони от Централна и Западна България е в сила предупредителен жълт код, а усещането на пряка слънчева светлина ще бъде като за още по-високи от действителните температури.

Най-горещо се очаква да бъде през уикенда, когато на места температурите ще достигнат 42 - 43 градуса. Сухото и горещо време и в близките дни ще създава условия за пожари. Най-висок риск утре има в района на Дунавската равнина и Горнотракийската низина.

Коментари

Още от последните новини