Подготвят реформа във финансирането на клиничните пътеки

Подготвят реформа във финансирането на клиничните пътеки - E-Burgas.com

Здравното министерство подготвя реформа във финансирането на клиничните пътеки, което не е променяно от повече от 10 години. Това стана ясно от изказване на министъра на здравеопазването проф. Николай Петров в ефира на БНТ. Той посочи, че се предвижда в пътеките да влязат и парите за лекарски труд.

”В момента се правят таблици, за да бъдат определени базите за заплащане на специалистите по награжденията в здравната система трябва да се формират и според квалификацията и най-вече по резултата”, посочи проф. Петров. По думите му, много от детайлите около задължителния болничен престой, изследванията и извънболничната помощ могат да претърпят промени.

”Нещо, което беше направено като опит, но не сработи. Трябва да намерим сечението, което ще бъде на първо място в интерес на пациента и на второ място в интерес на този, който извършва лечебното действие, така че да гоним максимум дейности в доболничната помощ на различно остойностяване. Нашата цел трябва да е ясна. Тя не е икономия на пари. Нашата цел е преразпределянето на парите да отидат там, където е нужно”, поясни здравният министър.

Предстоящата реформа в клиничните пътеки трябва да замести Националната здравна карта, която бе инициирана от предшественика на проф. Петров - Петър Москов, но бе окончателно отхвърлена от Върховния административен съд миналата седмица.

Коментари

Още от последните новини