Плащаме 2% по-скъп ток и 7% по-скъпа топла вода

Плащаме 2% по-скъп ток и 7% по-скъпа топла вода   - E-Burgas.com

Цената на електроенергията ще се повиши със средно 2,03% за новия регулаторен период (от 1 юли 2018 година до 30 юни 2019 година). Това съобщи по време на брифинг председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов, предава dnes.bg.

За клиентите на ЧЕЗ "България", тоест в Западна България, повишението ще бъде в рамките на 1,75%, за EVN "България" - с 1,82%, а за Енерго Про одобреното увеличение е в рамките на 2,78 на сто.Иванов уточни, че "до голяма степен" участниците в микса за регулирания пазар се запазват, като са спазени законовите изисквания за отпадане на производители с прекалено високи цени.

Той беше категоричен, че при своите решения регулаторът се води от няколко основни принципи, сред които спазването на законите и подзаконовите нормативни актове, прозрачност и справедливо разпределение на тежестта. КЕВР се стреми към балансираност на своите решения, за да бъдат защитени и интересите на потребителите, и на производителите на електроенергия, категоричен е председателят на Комисията.

Той посочи още, че се търси устойчивост на цените във всяко решение на КЕВР.

След повишаването на природния газ, за което решение беше взето в петък, поскъпва топлинната услуга - със средно 7,33% за цялята страна.

Абонатите на "Топлофикация София" ще плащат със 7,46% повече за парно и топла вода. За EVN Топлофикация в Пловдив повишението е минимално - с 0,94 на сто, а за "Веолия Варна" - с 4,89%.

Иванов коментира и решението на регулатора за по-високата цена на природния газ от 1 юли. "Булгаргаз" поиска 18,05%, но в КЕВР направиха отрицателна корекция от 13 млн. лева и така цената на газа ще е с 10,81% по-висока от началото на третото тримесечие.

Председателят на регулатора обясни, че за крайните потребители реално услугата по доставка на природен газ се повишава с 6,5%, защото останалите компоненти в цената - за капацитет и пренос, не се променят.

КЕВР не определя цената на газа, която е вносна суровина и ако "Газпром Експорт" я намали, това веднага ще бъде отразено, гарантира още Иванов. Той посочи, че в последните 9 месеца референтната цена на сорта Брент на световните пазари се е повишила с 38,5% и това се отразява и на цената на газа у нас.

"В момента тази цена остава много висока", каза още Иванов и допълни, че в регулаторът следят тенденциите на световните пазари и се надяват трендът да се обърне.

КЕВР взе решенията си за новите цени на газа, парното и електроенергията под натиска на БСП и тяхното искане за оставката на председателя Иван Иванов. Опозицията смята, че регулаторът не изпълнява своите законови задължения по сделката за продажбата на активите на CEZ Group у нас.

 

Коментари

Още от последните новини