Пазарът на имоти: Търсенето е по-голямо от предлагането

Пазарът на имоти: Търсенето е по-голямо от предлагането  - E-Burgas.com

Спестяванията на българите се увеличиха, което отново обърна интереса на хората към пазара на имоти. В момента се търсят по-големи жилища. Но хората, които имат имоти, не искат да продават. Това коментира кредитният консултант Тихомир Тошев пред БНР.

"Интересът към покупка на жилища е много голям. Друг двигател на пазара на имоти са ниските лихви по ипотеките - 2,5-2,9%. Само за април новоотпуснатите ипотечни кредити са в размер на 445 млн. лева, това е рекорден месец от съществуването на банки и ипотечни кредити. Интересът към имоти ще продължи и през следващата година".

Тошев допълни, че голяма част от ръста на цените е продиктуван не само от това, че търсенето превишава предлагането, но и от това, че поскъпват разходите за строителство на ново жилище.

"Това дава логиката, че не се надува балон на пазара на имоти. Но ако до една-две години тези ръстове се ускорят и започнат да стават по-значителни, трябва да ни светне една лампичка", смята експертът.

Той посочи, че оценката на кредитния риск не е занижена от страна на банките. И посъветва хората поне веднъж годишно да преразглеждат условията по кредите си.  Консултантът уточни, че епидемията е стимулирала българите да купуват ваканционни имоти.  Наемният пазар е пострадал доста, допълни още кредитният консултант.

Коментари

Още от последните новини