Пътуваща изложба представя в Бургас „Първите български фотографи“

Пътуваща изложба представя в Бургас „Първите български фотографи“ - E-Burgas.com

 Какво е светлопис и кои са първите български фотографи, представя гостуваща изложба в Исторически музей - Бургас (ул. Лермонтов 31). Официалното ѝ откриване ще се състои от 17:30 часа на 30 октомври, а поводът е предстоящият празник - Деня на будителите.

Експозицията е дело на Самоковския музей и е създадена във връзка със 150-годишнината на българската фотография. Това изкуство, свързано с навлизането на индустриалната революция, се появява у нас още в началото на 60-те години на 19 век в град Самоков. Историята на българската фотография започва с имената на Анастас Карастоянов и неговите синове Иван и Димитър, Иван Доспевски, Ксенофонт Смрикаров, Димитър Германски и Петър Хаджимитов. Те са придворни и военни фотографи, работят в самоковски и столични  ателиета, обучават свои последователи и създават школа - до оператори в киното и телевизията.

Документалната изложба "Първите български фотографи" е в ретро стил. Събраните в нея стари фотографии са натоварени и с много история за семейната и колективна памет, за период на модернизация и трансформации в частния и обществен живот на родното общество непосредствено преди и след Освобождението.

Автор на изложбата е Невена Митрева от Исторически музей - Самоков, фотографска обработка - Андрей Домишляров.

Коментари

Още от последните новини