Пътен възел ЗАПАД няма да заработи през този летен сезон

Пътен възел ЗАПАД няма да заработи през този летен сезон - E-Burgas.com

„ На пътен възел „Запад” и в момента се работи, довършва се конструкцията на съоръжението, ние осигурихме финансовите средства, които са необходими , за да приключим конструкцията. Беше важно стоманените конструкции да се покрият с бетон. И очакваме в най-скоро време да получим още един транш държавно финансиране. Това е важен за нас обект.”-каза за е-Бургас заместник-кметът по строителството Чанка Коралска.

Парите, които са необходими за довършването на проекта са между осем и десет милиона лева. Средствата се чакат от държавата.

Пътният възел обаче няма да заработи през този летен сезон. Той няма да може да се използва, тъй като трябва да стартира проекта за улица „Крайезерна”. „Очакваме до десет дни да обявим обществената поръчка за улица „Крайезерна”. Това е  изключително важно да се случи,  след  пускането в експлоатация на пътен възел „Запад”, тъй като там ще стане четирилентово движението и това ще е основна артерия, която ще изведе  транзитния трафик. Така че ще освободим и улица „Стефан Стамболов” и улица „Одрин”, за която пък на по-късен етап очакваме да получим финансиране. Вероятно догодина”-допълни още заместник-кметът Чанка Коралска.

Пътният възел е с ключово значение за създаването на нов околовръстен път, чиято цел е да изведе тежкия транспортен трафик по обходен маршрут, без да влиза в центъра на Бургас, да намали задръстванията, пътните инциденти, шума и отровните емисии във въздуха.

За изграждането на пътен възел "Запад" има правителствено решение. Общата стойност на проекта е 20 987 912,38 лв. с ДДС, Първите 4 милион лева дойдоха от правителството на Пламен Орешарски.

Заедно Пътен възел Запад и "Крайезерна" ще поемат и потока тежкотоварни автомобили, който от десетилетия минава по "Одрин", чиято настилка е в много лошо състояние. Община Бургас не си губи времето, а вече изготвя проект за обновяване на тази също ключова пътна артерия, което ще се изпълни след разтоварването на улицата.

 

Галерия
Коментари

Още от последните новини