Първите Covid ваксини у нас ще са на "Пфайзер", идват в края на 2020-а

Първите Covid ваксини у нас ще са на

Първите ваксини срещу Covid-19, които ще дойдат в България, ще бъдат на "Пфайзер/Бионтек", а първите количества се чакат още в края на 2020 година предаде "БНР".

Това стана ясно по време на днешното работно съвещание, свикано от премиера Бойко Борисов с членове на правителството.

През изминалата седмица над 12 хиляди души са излекувани от Covid-19.

София излиза от областите с най-висока заболеваемост със над 1000 на 100 хиляди от населението, но в тази категория остават Габрово и Кюстендил. 

Рисковите групи ще са първите, които ще бъдат ваксинирани - освен медиците и полицаите, се добавят и други категории, обяви здравният министър Костадин Ангелов:

„Възрастните хора от домовете, трябва да отдадем изключително важно значение на българските учители, които също са на първа линия. Вървим напред по отношение на създаването на логистика за пристигането на ваксината - по предварителни данни първата ваксина, която очакваме да дойде в България, това е ваксината на "Пфайзер", вероятно преди Нова година или непосредствено в началото на следващата година.

Създали сме необходимата логистика - първо в страната ще пристигнат от тази ваксина 125 000 дози.

Премиерът смята, че трябва да има баланс между противоепидемичните мерки и подкрепата на икономиката:

„Тази седмица е изключително важна, защото по нея ще видим платото, намалението дали върви. Втората седмица ще видим натиска върху болниците и какво е положението. И тогава вече може да помислите за яслите, детските градини - поели сме ангажимент на 21 декември да отворим.

Дай Боже, цифрите да са такива и бизнесът сам да си изкарва парите, за да може да се запази 10-процентният данък, за да може да се запази 9-процентното ДДС, което направихме. Но всичко това е в помощ на бизнеса“.

Кандидатстването за компенсиране на бизнесите, които затвориха, с процент от оборота ще факт съвсем скоро. Ще се кандидатства по електронен път през системата ИСУН.

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов посочи:

„Очакваме процедурата да бъде изключително бърза, в рамките на седмица да се подават документите и в подобен срок да отговорим със средства от НАП, които в последствие да бъдат възстановени от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“.

„И се надявам парите да пристигнат при заявилите подкрепа в рамките на годината - тоест веднага след приключването на триседмичните ограничения“, допълни вицепремиерът Томислав Дончев.

Коментари

Още от последните новини