Първи случай на птичи грип в Бургаска област

Първи случай на птичи грип в Бургаска област - E-Burgas.com
Снимка: iStock

Опасната болест е регистрирана в средецко  село

Птици, болни от птичи грип са открити във водоем в Средецко, съобщи за e-burgas.com д-р Георги Митев, регионален директор на Агенцията по безопасност храните в Бургас. Това е първият случай на болестта, регистриран в Бургаска област. Положителни са се оказали проби, взети от птици, обитаваши местност в землището на село Проход. Водоемът, където са открити за щастие се намира далеч от населени места и е на практика илозиран. Обектът не се води животновъден и собственикът му е отглеждал там птици за собствени нужди, а не за продажба. Още вчера на масто са умъртвени и загробени всичките 91 птици, които са живеели там, съобщи д-р Георги Митев. Сред ликвидираните животни са 61 на брой водоплаващи птици, 26 пъдпъдъка, 2 кокошки, 1 петел и 1 пуйка. На мястото, където са отглеждани е извършена тотална дезинфекция. Взети са и всички останали мерки, за да не бъде допуснато разпространение на заразата.

„Това е първично огнище и силно се надяваме, че това ще остане изолиран случай”, заяви д-р Митев. Той призова към строго спазване на всички мерки за безопасност, за да не стигне до разпространение на заразната болест в Бургаска област от други региони на страната, където има огнища.

Районът, където са открити болните птици в момента е отцепен чрез създаване на три и на десет километрови зони на изолация.

Констатираните до сега огнища на птичи грип – инфлуенца по птиците бяха 26 общо за цялата страна-във Видин, Враца, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Пловдив, София-област, Стара Загора и Ямбол. С последните констатирани огнища ще трябва да бъдат унищожени общо 116 308 птици, уточниха от на Агенцията по безопасност храните.

От МВР са съдействали на инспекторите от БАБХ за ликвидиране на огнищата.

Автор Татяна БАЙКУШЕВА

Коментари

Още от последните новини