България е на четвърто място в света по смъртност от Covid-19

България е на четвърто място в света по смъртност от Covid-19 - E-Burgas.com

Ниското ниво на ваксинация в страната си се вижда нагледно в статистическите данни

България в момента заема четвърто място в света по смъртност от коронавирус. Това показват данните на сайта worldometers.info, който в реално време показва актуална статистика от разпространението на заразата в различните държави.

Изчислението е направено на брой починали на 1 млн. души. България към момента отчита 3,237 жертви на 1 млн. души население, което я поставя на четвърто място в света по смъртност. Съвсем малко пред нас е нашата съседка Северна Македония с 3,331 починали, Босна и Херцеговина с 3,414 и Перу с 5,954 починали на 100 хил. души.

Петото място пък е за Черна гора, което показва, че цели четири балкански държави са окупирали местата в Топ 5 по смъртност в света.

В момента България е от малкото държави в света, които отчитат много смъртни случаи при четвъртата ковид вълна. Повечето страни в Европа, като Англия, Италия, Испания и Франция, които успяха да ваксинират по-голямата част от населението си, успяха да намалят смъртността в пъти сравнение с първите три вълни, които ги удариха сериозно. 

Така например Англия, която даваше по близо 2000 жертви на ден в пика на пандемията в края на миналата и началото на настоящата година, вече е свела починалите до 100-200 на ден. 

Коментари

Още от последните новини