Отварят залите на бургаските музеи за безплатни посещения на 30 септември

Отварят залите на бургаските музеи за безплатни посещения на 30 септември - E-Burgas.com

В последния ден на летния сезон – 30 септември Регионалния исторически музей Бургас ще отвори вратите на експозициите си безплатно. Това съобщиха от пресцентъра на Община Бургас. Посетителите ще имат шанс да видят в последния ден от престоя им в Бургас гостуващите изложби „Съкровището от Надсентмиклош“, „Тракийското съкровище от Борово“ и „Най-старото злато в Европа – съкровищата на Варненския халколитен некропол“, „Епохата на цар Фердинанд“ и др. 
Поводът е отбелязването на Европейски дни на наследството` 2017. Регионалният исторически музей в Бургас ще се включи в общоевропейската инициатива и през 2017 г. с разнообразна културна програма. Тя ще започне с националната научна конференция „Българските бежанци в Бургас и региона 1878 – 1945 г.“ от 27 до 29 септември, която ще се проведе в Колеж по туризъм. Конференцията е организирана от Регионален исторически музей - Бургас и Община Бургас в партньорство с Регионална библиотека „П. Яворов“ - Бургас, Тракийски научен институт, дирекция „Регионален държавен архив“ – Бургас и Университет „Проф.д-р. Асен Златаров“. През последните две десетилетия инициативата Европейски дни на наследството се утвърди като едно от най-важните събития в културния календар на Европа, привличащо милиони посетители към богатото културно наследство на континента. През месец септември всяка година държавите в Европа отварят вратите на повече или по-малко познатите си културни забележителности, като организират различни кампании за популяризиране на наследството и търсене на неговото място в настоящето. Идеята за „Европейски дни на наследството“ възниква през 1985 г. по време на Втората конференция на европейските министри, отговарящи за архитектурното наследство, организирана от Съвета на Европа в Гранада, Испания. Тогавашният министър на културата на Франция Жак Ланг предлага един успешен френски експеримент за ден на отворените врати до културното наследство да бъде приложен и в други страни на континента.
Днес всички 50 страни, подписали Европейската културна конвенция, са част от инициативата, повишавайки осведомеността на своите граждани за културното многообразие на Европа. С течение на времето Европейските дни на наследството се превърнаха и в механизъм за утвърждаване на обществената роля и значимостта на достигналите до нас културни ценности. В провеждането на Дните се включват активно участници от всички възрасти, като особено внимание се отделя на учениците и младежите.
Европейските дни на наследството са съвместна инициатива на Съвета на Европа и Европейския съюз. Министерството на културата на Република България е координатор и основен организатор за страната.

Коментари

Още от последните новини