Отпускат пари за еднократна помощ от 400 лв. за отопление

Отпускат пари за еднократна помощ от 400 лв. за отопление - E-Burgas.com
Снимка: Изпълнителна агенция по горите

20 млн. лв. ще бъдат отпуснати на Министерството на труда и социалната политика за изплащане на еднократна помощ за отопление от 400 лв., заяви в началото на днешното правителствено заседание премиерът Гълъб Донев, цитиран от в. "Сега".

Той информира и за законодателните инициативи на кабинета във връзка с Плана за възстановяване и устойчивост. „В понеделник внесох за разглеждане в Народното събрание одобрените от служебното правителство законопроекти. В тях са залегнали промени, свързани с второто плащане по плана. В днешното заседание предстои работа по още три закона от този пакет - закон за противодействия на корупцията сред лица, заемащи висши публични длъжности; закон за медиацията и закон за обществените поръчки“, каза той.

Малко по-късно на брифинг министърът на финансите Росица Велкова обясни, че законопроектът за обществените поръчки предвижда прекратяване на инхаус превъзлагането. "Няма да е възможно едно търговско дружество, което прилага инхаус процедури, да превъзложи на фирми, които не могат да се явят и да спечелят обществена поръчка по реда, по който това следва да се случва – прозрачно и публично“, каза тя.

На пръв поглед предложението за инхауса е важна антикорупционна мярка. Но дали ще се превърне в закон зависи от депутатите, а те имат доста други неразбории на главата си.

Коментари

Още от последните новини