Отново междублоково пространство бе засипано с боклуци

Отново междублоково пространство бе засипано с боклуци - E-Burgas.com

Въпреки че в Бургас има създадени добри условия и система за правилното изхвърляне на отпадъци от различен характер, продължаваме да сме свидетели как пространствата около контейнерите се превръщат в сметища.

Поредният сигнал за това, на който Община Бургас реагира своевременно, е от комплекс „Зорница“ до 13-ти блок. Недобросъвестни граждани са изхвърлили част от обзавеждането на жилище, както и други непотребни вещи. Те не са подали и заявка за безплатно извозване на едрогабаритни отпадъци, каквато услуга предоставят Община Бургас и сметопочистващата фирма „НЕЛСЕН ЧИСТОТА“ ЕООД.

Всеки може да заяви услугата, като направи следните стъпки:

1. Да се подаде заявка за извозване на тел. 0893/337 909 всеки делничен ден от 08.00 до 16.00 ч. Извозването се осъществява от понеделник до петък /включително/ от 07.30 до 16.00 ч.

2. Строителните отпадъци трябва да бъдат поставени в чували, като количеството на отпадъка не трябва да надвишава 3 куб. м.

3. Отпадъците се изнасят на място с осигурен достъп за специализирания автомобил не по-рано от деня за извозване.

За живущите в кварталите извозването се осъществява два пъти месечно. За села, вилни зони и селищни образувания „НЕЛСЕН-ЧИСТОТА“ ЕООД предлага платена услуга за извозване на отпадъците. Услугата се предоставя безплатно веднъж годишно за всеки жилищен имот.

Освен това Община Бургас изпълнява програма, чрез която всеки може да се освободи от старите си и ненужни мебели, които ще бъдат извозени безплатно. Те ще бъдат ремонтирани и предоставени на социални заведения, които се нуждаят от обзавеждане. Повече за програмата може да прочетете на специализираната платформа https://www.greencity.bg/.

Изхвърлянето на отпадъци на нерегламентирани места е нарушение на законовата уредба за опазване на околната среда. Глобата за нарушителите е до 5000 лева.

Коментари

Още от последните новини