Откриха коронавирус в стомашната течност на пациент

Откриха коронавирус в стомашната течност на пациент - E-Burgas.com

За първи път в света медици откриха наличие на коронавирус във вътрешността на перитонеалната кухина, тоест в стомаха на заразен пациент, пише БТА.

Това се е случило по време на коремна операция, извършена в болницата в град Пиза. Откритието поставя началото на нови сценарии за системната еволюция на болестта и за рисковете от зараза, свързани с нея.

Според хирурга Масимо Киаруджи от болницата в Пиза находката в стомаха на пациента повдига три въпроса, върху които учените трябва да се задълбочат. Първият е как вирусът е стигнал до перитонеалната кухина, вторият въпрос е какво е клиничното значение на това откритие и третият въпрос е как да бъдат подготвени здравните работници да взимат максимални предпазни мерки срещу заразата по време на извършване на коремни операции.

Идентифицирането на генома на Sars-Cov-2 в проба от перитонеалната течност от пациента е станало от екип от хирурзи, вирусолози и микробиолози от болницата в Пиза. Пробата е била взета от пациент, опериран спешно заради протичащо в остра форма стомашно заболяване, като при болния са били наблюдавани и респираторни симптоми, причинени от заразата с коронавируса. Сега пациентът е напълно възстановен и от операцията и от COVID-19.

Коментари

Още от последните новини