Отбелязаха тържествено 23-тия рожден ден на Природен парк "Странджа"

Отбелязаха тържествено 23-тия рожден ден на Природен парк

Двадесет и третия рожден ден на Природен парк "Странджа" беше отбелязан тържествено днес в зала "Георги Баев" на културен център "Морско казино" в Бургас.

На 24-и януари през 1993 година е издадено постановлението за обявяването на природния парк. Идеята за създаването му е от 1992 година и е споделена по време на световна конференция в Рио де Жанейро. Природозащитници, еколози и специалисти от различни научни области се събраха днес заедно за да си припомнят как е бил изминат дългия път по осъществяване на проекта.

По време на празника беше представена книгата на инж. д-р Дико Патронов, посветене на един от най-ценните растителни видове в страната ни- странджанската боровинка.

Иван Камбуров - старши експерт "Биологичното разнообразие" в дирекцията на парка съобщи за едно сериозно признание, което вече е факт - вписването на част от територията на парка в списъка на съвременните биосферни паркове по програмата "Човекът и биосферата" на ЮНЕСКО.

Учениците от специлазираните паралелки в СУ "Добри Чинтулов" поздравиха гостите на празника със свои впечатляващи изпълнения на народни песни и танци.

Татяна БАЙКУШЕВА

Галерия
Коментари

Още от последните новини