Новите два лева вече са в обръщение

Новите два лева вече са в обръщение - E-Burgas.com

От днес, 2 януари Българската народна банка (БНБ) пуска в обръщение нова двулевка. На лицевата страна на монетата в центъра на вътрешния кръг е обозначена номиналната стойност с цифрата „2“, набраздена с линии. По периферията са изобразени графични елементи от пресечени линии, разположени и във вътрешния кръг, и по външния пръстен. В долната част на монетата е изписан текстът „ЛЕВA“. Буквите започват от външния пръстен и навлизат във вътрешния кръг. Годината на емисията, „2018“, е разположена върху външния пръстен, вдясно от текста „ЛЕВA“.

На обратната страна на монетата във вътрешния кръг е разположено логото на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018; околовръст надписи „Българско председателство на Съвета на ЕС“ и „eu2018bg“

Колекционерите вече ще могат да си купят и сребърна възпоменателна монета с нанесено частично позлатяване на тема "Българско председателство на Съвета на Европейския съюз, 2018 г.". Тя ще се продава на касите на БНБ и „Дружество за касови услуги“ в София, Бургас, Варна, Плевен, Пловдив за 66 лева, а номиналната й стойност е 10 лева.Лицето й по нищо не се отличава от това на досегашната,но на гърб й, вместо лика на Паисий Хилендарски, е изобразено логото на  Българското председателство на Съвета на ЕС. Теглото на монетата е 9 грама, а диаметърът й 26,5 мм. Общият брой на тези нови двулевки ще е 500 000.

В позлатения вътрешен кръг е изобразена емблемата на Българската народна банка с годината „1879“, както и годината на емисията. От обратната страна пък е логото на Българското председателство и надпис eu2018bg

Теглото й е 20 грама, а диаметърът 40 мм. Паричката ще бъде пусната в тираж само от 3000 броя.

През тази година БНБ е представила 5 възпоменателни монети.

Централната ни банка отбеляза с монета 140 години от рождението на Елин Пелин, както и 150 години от построяването на моста на Кольо Фичето край Бяла. Рилският манастир също бе изобразен на стотинка, както и „Благовещение“ и „Хан Тервел“ част от серията „Средновековни български владетели“.

През идната година, освен за председателството, ще бъдат направени и други четири специални монети. През февруари се очаква да бъде пусната монета по случай 140 години от Освобождението на България. За април се планира монета с името „Старият бряст в Сливен“. Ликът на цар Иван Асен II също ще бъде изобразен на монета от 10 лева. Свети Първомъченик Стефан пък ще излезе в края на другата година, а номиналната стойност на парата ще бъде 100 лева.

Според календара на БНБ през 2019 г. и 2020 г. ще бъдат пуснати още 9 възпоменателни монети. 2019 г. ще отбележи годишнината от Търновската конституция, както и 150 години от основаването на БАН. Евлоги и Христо Георгиеври, както и Дряновският манастир също ще бъдат на разположение на нумизматите. През 2019 г. Пловдив ще бъде Европейска столица на културата, като събитието ще бъде увековечено със сребърна пара.

След две години пък ще очакваме още монетите „Цар Калоян“, „Кукери“, „Рождество Христово“ и „125 години от рождението на Гео Милев“.

Коментари

Още от последните новини