Оставиха в ареста уличен рекетьор, нападнал жена дегизиран с перука и боядисано лице

Оставиха в ареста уличен рекетьор, нападнал жена дегизиран с перука и боядисано лице - E-Burgas.com
Архив presstv.bg

Окръжен съд – Бургас взе мярка за неотклонение „Задържане под стража" спрямо Боян С., привлечен като обвиняем за грабеж в условията на „опасен рецидив".

Боян С. е обвиняем за това, че на 06.07.2019 г., в к.к. „Слънчев бряг", при условията на опасен рецидив отнел златен ланец от жена, като блъснал и  съборил на земята пострадалата и издърпал златния накит от врата й. В съдебното заседание, прокурорът заяви, че по време на деянието обвиняемият е бил с перука, с боядисано лице.

Според държавното обвинение, по делото са налице данни за подготовка на грабежа. Обвиняемият е многократно осъждан за грабежи, извършвани на територията на различни райони – Хасково, Бургас, Несебър. Упълномощеният защитник на Боян С. не оспори наличието на обосновано предположение, че именно обвиняемият е извършил престъплението, за което е привлечен, но поддържа тезата, че в последните три години преди деянието, Боян С. не е извършвал престъпни деяния и е изразил съжаление за извършеното. В личната си защита пред съда, Боян С. заяви, че в миналото е бил приеман за лечение в психиатрични заведения, при които са били установени шизофреноподобни състояния, следствие от злоупотреба с  психоактивни вещества.

Според Окръжен съд – Бургас съществува обосновано предположение за възможното участие на задържания в извършването на престъплението, което е наказуемо с „Лишаване от свобода" от 5 до 15 години. Съществува наличие на реална опасност обвиняемият да се укрие или извърши престъпление, ако не е задържан. Прегледът на съдебното минало на Боян С. разкрива за съда профил на извършител на престъпления основно против собствеността – кражби, грабежи, вещно укривателство, както и държане на наркотични вещества. Обвиняемият не е трудово ангажиран, не обитава регистрирания си постоянен адрес в гр. Хасково и по делото е установено, че Боян С. е осъществил и задгранични пътувания, последното от които в периода 16 – 19 май 2019 г. В мотивите си за вземането на най-тежката мярка за неотклонение, Окръжен съд – Бургас се води от „установените до момента доказателства по делото, предприетата от дееца предварителна подготовка, изразяваща се в дегизиране с перука и дрехи, предназначени да затруднят неговото разпознаване и евентуално установяване, бруталният подход и предприетите веднага след деянието действия на обвиняемия да се укрие и да заличи следите, водещи към него."

Определението на Окръжен съд – Бургас подлежи на обжалване или протест пред въззивна инстанция в 3-дневен срок.

Коментари

Още от последните новини