Осиновени са близо 20% от заловените бездомни кучета в страната за 2019 г.

Осиновени са близо 20% от заловените бездомни кучета в страната за 2019 г. - E-Burgas.com

Осиновени са близо 20% от заловените бездомни кучета в страната за 2019 г. предаде "Нова". Своя собственик са намерили 4 305 кучета от общо 22 646 приютени кучета. Областите Бургас, Перник, София град, Стара Загора и Русе са с най-голям процентът на осиновявания. Това се е случило при изпълнение на Националната програма за овладяване популацията на безстопанствените.

Това стана ясно след приетия от Министерският съвет Отчет за изпълнение на Националната програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на Република България през 2019 г. В 263 общини в страната Програмите са приети, а общият брой на регистрираните приюти е 53.

Отчита се положителна тенденция за осиновяване на български животни и в чужбина. С оглед прилагането на единен подход и гарантиране спазване разпоредбите на действащото европейско и национално законодателство е разработена Стандартна оперативна процедура (СОП) за сертифициране при транспортиране на домашни любимци с търговска цел, публикувана на официалната електронна страница на Българската агенция по безопасност на храните.

Коментари

Още от последните новини