Осъдиха България заради антиромска реч на Сидеров отпреди 15 години

Осъдиха България заради антиромска реч на Сидеров отпреди 15 години - E-Burgas.com
Снимка: bTV

Заради публични изказвания на Волен Сидеров отпреди 15 години България бе осъдена от Европейския съд по правата на човека, съобщи БНР.

Поредните осъдителни решения са по две дела - "Бехар и Гутман срещу България" и "Будинова и Чапразов срещу България", отнасящи се до системната антисемитска и антиромска реч на Сидеров.

Делата стигат до Европейския съд по правата на човека, след като през август 2012 година Върховният касационен съд потвърждава отказите на Софийския районен и на Софийския градски съд да осъдят Сидеров за антималцинствени публикации и речи в различни медии, митинги и в парламента.

И първата и втората съдебна инстанция приемат, че целта на изявленията на Сидеров не е била да създаде враждебна, обидна или застрашителна среда за малцинствата, както и че той не е бил в състояние да повлияе на аудиторията.

Сезиран, ВКС отказа касационно обжалване на решението и така е сложена точка на спора на национално равнище.

Според ЕСПЧ националните съдилища са омаловажили капацитета на изявленията на Сидеров и вместо това са ги определили като легитимен дебат по обществено значими въпроси. Отдадена е била голяма тежест на свободата на изразяване на Сидеров, за сметка на омаловажаване на ефекта от изявленията му върху етническите роми в България.

И по двете дела не се присъждат обезщетения. България е осъдена да плати само разноските по делата, които са близо 5700 евро.

Свързани статии
Волен вилня и на "Витошка", заплашва да раздава шамари (видео) Волен: Костадин не е новият Волен! Волен Сидеров ще се пробва за президент Обявиха Волен Сидеров за общодържавно издирване Волен Сидеров се сдоби с две обвинения, пускат го срещу 50 хил. лв. гаранция Волен Сидеров не се яви на разпит Сидеров си навлече проблеми с прокуратурата заради призива „Излезте масово на Великден"
Тагове
Волен Сидеров
Коментари