Очаквано Омар остава зад решетките

Очаквано Омар остава зад решетките - E-Burgas.com
Снимка БНР

Окръжен съд – Бургас взе мярка за неотклонение „Задържане под стража" спрямо сирийският гражданин Омар А., чужденец с хуманитарен статут, привлечен като обвиняем за причиняване смъртта на двама полицейски служители.

Омар А. е привлечен като обвиняем за това, че на 25.08.2022 г., около 05.00 ч на кръгово кръстовище „Трапезица", посока към УМБАЛ - Бургас като непълнолетен, но след като е могъл да разбира свойството и значението на постъпките си, е управлявал пътнически автобус марка „Мерцедес", като нарушил правилата за движение, в резултат на което предизвикал пътно-транспортно произшествие с лек автомобил марка „Шкода Рапид", собственост на МВР и умишлено причинил смъртта на двамата загинали полицаи.

За това престъпление по закон е предвидено най-тежкото наказание за пълнолетни лица „Лишаване от свобода" от петнадесет до двадесет години или доживотен затвор. Предвид обстоятелството, че обвиняемият е непълнолетен, възможното максимално наказание, което би могло да му бъде наложено при евентуална осъдителна присъда е от три до десет години „Лишаване от свобода".

Окръжен съд - Бургас намери, че в случая може да се направи обосновано предположение, че Омар може да е съпричастен към извършването на престъплението, за което е обвинен. В автобуса били установени 48 лица чужденци, които преминавали и пребивавали в Република България без валидни документи. Шофьорът на автобуса не е бил установен на място. След проведени оперативно-издирвателни действия, Омар е бил установен в гр. Първомай. При проведено разпознаване свидетелят А. М., посочен от част от свидетелите като лице, което е пътувало с автобуса и им е давало указания къде да се качат в него, е посочил и разпознал обвиняемия като лицето, шофирало автобуса. Свидетелят И. П. го е разпознал като едно от лицата, които на 24.08.2022 г. са купили от него пътнически автобус марка „Мерцедес", с който е причинено ПТП-то. Видно от експертна справка, по волана, скоростния лост и ключа на пътническия автобус е открит клетъчен материал от Омар А. При разпита си като обвиняем, Омар А. сам признава, че на 25.08.2022 г. е управлявал пътническия автобус марка „Мерцедес", с който е причинено пътно-транспортното произшествие.

Съдът счете, че по отношение на обвиняемия съществува реална опасност той да се укрие, поради следното. Повдигнатото на Омар А. обвинение е за извършено тежко умишлено престъпление, за което се предвижда наказание „Лишаване от свобода" със сериозен размер. Видно от данните по делото, обвиняемият веднага е избягал от местопроизшествието и е открит в гр. Първомай. Той е чужд гражданин, който пребивава в България без семейството си, като майка му и баща му са в Република Турция. Липсват каквито и да било сериозни връзки с нашата страна, които биха го мотивирали да не я напуска. Омар е с предоставен хуманитарен статут и пребивава в бежанския център в гр. Харманли, но от представената характеристична справка, редовно нерегламентирано напуска бежанския център, както се е случило и преди инцидента на 25.08.2022г., като го е напуснал още на 22.08.2022г.

Според съда съществува и реална опасност Омар А. да извърши престъпление, ако не бъде задържан. Видно от данните по делото, още на 23.08.2022 г. обвиняемия се е опитал да реализира състав на престъпление по чл. 281 от НК, но това да не е случило по обективни причини. „Тези обстоятелства и последващите събития от 25.08.2022г., сочат на упоритост и целенасоченост към извършването на престъпление по чл .281 от НК и в този смисъл обосновават реална опасност ако е на свобода обвиняемия да продължи да върши престъпления", казва в мотивите си съда и още: „Настоящият случай се характеризира с изключително висока степен на обществена опасност, което обосновава и неговата изключителност по смисъла на чл. 386, ал. 2 от НПК, поради което и единствената оправдана мярка в случая е Задържане под стража".

Свързани статии
И днес не мина без жертви на пътя Жена и дете загинаха в тежка катастрофа край Димитровград Млада бургазлийка се бори за живота си след катастрофа на входа на Бургас ПТП край Пазарджик затруднява движението към Бургас Тежка катастрофа взе жертва на пътя Варна - Бургас Днес се навършва година от трагедията на "Струма" Полицай пострада тежко в катастрофа при гонка с мигранти Тежка катастрофа затвори АМ "Тракия" край Карнобат, прегазен е пешеходец Демерджиев за катастрофата със загинали полицаи в Бургас: Има данни за 16 колеги с нарушения Отбелязваме Архангелова задушница в събота, ето кои автобуси пътуват до Гробищен парк
Тагове
Омар катастрофа трапезица автобус
Коментари

Още от последните новини