Общински съвет дава съгласие за паметника на Петко Задгорски в Бургас

Общински съвет дава съгласие за паметника на Петко Задгорски в Бургас - E-Burgas.com

Общински съвет – Бургас ще трябва да даде съгласие за изграждането на бюст-паметник на Петко Задгорски в Морската градина на Бургас. Предложението е внесено като докладна записка и ще бъде гласувано на следващото заседание на местния парламент на 24 юни.

Идеята за паметника е на сдружение „Общество за духовни изяви“ , откъдето са успели да съберат 1305 подписа от гражданите на Бургас. Средствата за изграждането на паметника ще бъдат осигурени от външно финансиране.

Петко Задгорски (1902-1974) е изявен Бургаски преподавател и художник. Бил е учител на художниците Георги Баев, Тодор Атанасов и други имена заели достойно място в Българското изобразително изкуство. Като творец Петко Задгорски е автор на паметника на Пушкин, едно забележително произведение открито през 1952 г. и дало името на една любима за бургазлии алея в старата част на Приморски парк. Петко Задгорски е успешен художник, създал множество живописни творби. През 1960 г. е избран за първият председател на Дружеството на художниците в Бургас. Той е и главен уредник на Градската художествена галерия, която днес носи неговото име. Скромен човек оставил трайни следи в културния живот на града. От 2004 г. е почетен гражданин на Бургас.
 

Коментари

Още от последните новини