Общински съвет даде "зелена светлина" на завода за железопътни елементи край Бургас

Общински съвет даде

Инвеститотърт първо се бил спрял на Русе и Варна, но в крайна сметка избрал Бургас

Общински съвет - Бургас реши да даде "зелена светлина" на инвестиционното намерение на компанията "2 МЕКС" ЕАД за изграждане на високотехнологичен завод за железопътни елементи в Инстустриалния логистичен парк. Инвестицията е в размер на 124 млн. лв. и се очаква да осигури над 100 работни места. 

Идеята е била презентирана още преди 2 години. Инвеститорът първо се бил спрял на Русе и Варна, но в крайна сметка избрал Бургас, обясни кметът Димитър Николов. Докладната записка бе подкрепена дори от опозиията, откъдето откриха известни противоречия в инвестиционното намерение и поискаха гаранции за сериозните му намерения, 

"С тази компания преди 2 години не се запознахме по пътищата, а бяхме поканени в Министерство на икономиката за среща между „2МЕКС“ ЕАД и представители на други градове. Тогава презентирахме възможностите си. Инвеститорът бе поканен да посети Бургас и от тогава започнаха сериозните ни разговори. Те първоначално се спряха на Русе и Варна, но в крайна сметка се стигна за идеята в Бургас. Теренът на логистичния парк не беше общински, а едно блато, където се криеха откраднати коли. След добро стечение на обстоятелствата успяхме да придобием целия терен. После кандидатствахме по европроект, който пое 100% от финансиране на терена. Не сме дали нито 1 лев логистичния парк и дори едно работно място би било успех за нас след блатото. Категорични в тази докладна не продаваме имоти" заяви Димитър Николов.

Произовдството, което компанията иска да изгради, е силно ограничено в световен мащаб. То е в подкрепа на основните стратегически задачи на ЕС до 2050 г. за развитието на железопътната инфраструктура и преместване на товарите от автомобилния към железопътния транспорт. Инвеститорът предвижда произведените железопътни колела, оси, гуми и пр. да бъдат продавани на международните пазари. За работата на завода е необходимо изграждане на ЖП гара и жп линия, включително пътища за достъп, както и наличие в близост на търговско пристанище с контейнерен терминал.

За реализиране на инвестиционното намерение  ще са необходими терени с обща площ около 62 дка, с възможност за осигуряване на жп връзка. Подходящи за целта са имоти, разположени в Промишлена зона "Север", по-голямата част от които са собственост на община Бургас и на "Индустриален и логистимен парк – Бургас" АД.

Коментари

Още от последните новини