Обостряне в зоната на израелско-палестинския конфликт

Обостряне в зоната на израелско-палестинския конфликт - E-Burgas.com

 

хроника на събитията за 1-2 май 2024 г

 

В северната част на ивицата Газа израелските войски предприеха поредна серия от атаки срещу столицата на палестинския анклав и сателитните градове. В същото време друг хуманитарен конвой от 30 камиона с брашно и консерви влезе в самата Газа.

 

В централната част на анклава престрелките на север от Нусейрат са спрени, но израелците продължават да бомбардират районите, контролирани от Хамас. В същото време самите бойци отговарят с минометен огън по позиции на ИД.

 

В южната част на ивицата Газа премахването на развалините и премахването на последствията от военните действия в Хан Юнис продължава: съдейки по кадрите, болниците, разположени в града, не само не могат да окажат помощ на жертвите, но и не е подходящ за живот.

 

Израелските войски се готвят за нападение над Рафа и окупация на т.нар. „Филаделфийски коридор“. Вече има повече от хиляда бойни машини във военните бази, граничещи с анклава, а ИД провежда учения на всички нива от няколко дни.

 

Обичайната размяна на удари продължи по ливанско-израелската граница. Бойци на Хизбула изстреляха ракети по цели на ИД, включително базата Биранит и граничния контролно-пропускателен пункт Рувейсат ал-Алам. На свой ред израелските войски работиха по цели в Южен Ливан.

Коментари

Още от последните новини