Обмислят рестарт на забравен проект за язовир в Странджа

Обмислят рестарт на забравен проект за язовир в Странджа - E-Burgas.com

Незавършенoто водохранилище в Раков дол може да се окаже алтернатива на Камчия

Кметът на Бургас Димитър Николов е готов да започне разговори с държавата за изграждане на втори язовир, който да захранва с питейна вода цялата област Бургас. Като вариант той предложи изоставеният проект за изграждане на язовир край странджанското село Раков дол. На този етап обаче това в сферата на предположенията. 

Коментарът на Николов дойде по повод водната криза на някои места в страната и големите загуби на вода по водопроводната мрежа. Според Николов промените в климата са факт, а в областта вали все по-малко сняг през зимата. Към момента язовир Камчия покрива напълно нуждите на областта от питейна вода, но не се знае дали ще може да изпълнява тази функция и занапред. 

"Трябва да търсим възможност да се презапасим, предвид бурното строителство край морето и все по-голямата консумация. Това обаче е тежък инфраструктурен проект." заяви Николов. 

Идеята за изграждането на язовир Раков дол е от 80-те години на миналия век. Това е дългосрочно начинание, което ще реши стратегическите проблеми с водоснабдяването на региона на Бургас и туризма по южното Черноморие. Язовир "Раков дол" е строен като язовир за напояване, ще се ползва като водоизточник, но може и за добив на електроенергия. През 2002 г. бе обявен на концесия, тя трябваше да влезе в сила през 2004 г., но не е платена концесионната такса.

Язовир "Раков дол" се намира в общините Созопол и Средец. Някога е проектиран за 285 млн. куб.м вода. Предполага се, че след засушаванията през 1984 г. целта ще бъде постигане на обем от 185 млн. куб.м.

Коментари

Още от последните новини