Област Бургас на единадесето място по заплати, Пазарджик и Шумен са на един лев зад нас

Област Бургас на единадесето място по заплати, Пазарджик и Шумен са на един лев зад нас - E-Burgas.com

В област Бургас средната брутна месечна работна заплата през четвъртото тримесечие на 2021 г. е 1 299 лв., при 1 612 лв. средна за страната.

С тези показатели областта е на единадесето място в страната, като пред нея са София (столица и област), Враца, Варна, Стара Загора, Пловдив, Русе, Габрово, Търговище и Ямбол. 

Областите Пазарджик и Шумен заемат 12-то и 13-то място в класацията с 1 299 лв. заплата или само лев по-малко от Бургас. 

В края на декември 2021 г. в сравнение със същия период на 2020 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение се увеличават с 1.1%. Най-голямо увеличение на наетите се наблюдава в икономическите дейности: „Селско, горско и рибно стопанство“ и „Административни и спомагателни дейности“, а най-голямо намаление - в „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“ и „Операции с недвижими имоти“.

В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Търговия; Ремонт на автомобили и мотоциклети“ и „Преработваща промишленост“ - съответно 17.5% и 16.8%. По брой наети лица по трудово и служебно правоотношение областта заема 4-то място сред 28-те области в страната
 

 

Коментари

Още от последните новини