НСИ разкри какво похапват заможните българи по Коледа

НСИ разкри какво похапват заможните българи по Коледа - E-Burgas.com

Проучване на Националния статистически институт показва какво ще сложат българите на празничната си трапеза. 

Данни на НСИ, цитирани от КРОСС, сочат, че най-заможните 10% от населението консумират с 36% повече калории от най-бедните българи.  Оказва се, че хората с по-високи доходи консумират по-малко хляб, но наблягат на месото, плодовете и зеленчуците. Това обаче не значи, че се хранят по-здравословно, защото пият алкохол и пушат цигари повече от другите. 

Средно по 50 литра алкохол на година изпиват най-заможните 10% от населението. Те разполагат на месец с малко по-малко от една средна заплата, която могат да похарчат само за себе си.

А кой е заможен? Всеки член на домакинство, който разполага с малко повече от 14 000 лв. на година, или с 1185 лв. на месец. Така в групата на най-богатите попадат около 700 хил. българи. А най-бедните 10% за цяла година разполагат със среден доход от 144 лв. на месец. 

Най-заможните от населението харчат за храна около 23% от разходите си, а 11 на сто от семейния им бюджет се заделя за наем и плащане на сметки. При най-бедните за тези две пера от семейния бюджет отиват съответно 41,4 и 18,3% от разходите.

Коментари

Още от последните новини