Ново в аптеки „Фаркол“: Безплатно мерене на кръвно налягане

Ново в аптеки „Фаркол“: Безплатно мерене на кръвно налягане - E-Burgas.com

Нова, напълно безплатна, услуга предлага за клиентите си аптечна верига „Фаркол“ в Бургас. От началото на януари т. г., посещавайки някоя от 6-те аптеки на територията на града, те могат да проверят нивото на своето кръвно  налягане.

За целта в аптеките „Бургас“, „Здраве“, „Трапезица“, „ДКЦ 1“, „Славейков“ и „Фаркол Демокрация“ са поставени стативи и апарати, които са на разположение на клиентите. Който желае, може да седне на обособено място и спокойно да измери кръвното си налягане.

Апаратите са последно поколение, производство на компанията „Хартман“. Те са напълно автоматични и лесно могат да се използват от хора от всички възрастови групи. Действат само с едно натискане на бутон.

„С инициативата ни искаме да насочим вниманието на хората към това колко важно е да следим стойностите на кръвното си налягане. Това е особено  наложително за хората с хипертония, които са една доста голяма група. Грижата за здравето означава, на първо място, да сме информирани и редовно да извършваме профилактика“, коментира управителят на аптеки „Фаркол“ магистър фармацевт Красимир Златев.

Освен високо кръвно налягане, рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания са повишени нива на холестерол, тютюнопушене, захарен диабет и затлъстяване. Затова, според специалистите, много важно е да се промени  начина на живот – без стрес, употреба на здравословни храни и спорт.

Ето и съвети как правилно да измерваме кръвното налягане:

  1. Измервайте кръвното си по едно и също време на деня
  2. Един час преди измерването не трябва да се пуши или да се употребява кафе
  3. Мерете кръвното си в състояние на покой, след 2-3 минутна почивка
  4. Не измервайте кръвното си, ако имате позиви за уриниране
  5. При измерване поставете и задръжте маншона на една линия със сърцето
  6. Не се движете по време на измерване
  7. Не говорете по време на измерване
  8. Оставете интервал от поне 1 минута между две измервания
  9. Водете дневник като записвате стойностите си с дата и час
  10. Следете редовно кръвното си налягане
Коментари

Още от последните новини