Коронавирусът вдига цената на златото

 Коронавирусът вдига цената на златото - E-Burgas.com

Цената на златото расте заради загрижеността от увеличаващия се брой хора заразени с коронавирус в света, показват данните от борсовата търговия предаде "Нова".

Към 8.38 часа декемврийският фючърс на златото на нюйоркската борса Comex се покачи с 0,11% или с 2,05 долара до 1910,95 долара за тройунция. Декемврийският фючърс на среброто поскъпна с 0,83% до 24,42 долара за унция.

Покачващите се цени на благородния метал бяха подкрепени от тревогите относно възстановяването на световната икономика в условията на бушуваща пандемия. В Европа, където редица страни регистрират рекорден брой новозаразени всеки ден, се въвеждат нови строги ограничителни мерки. По-рано тази седмица френският президент Еманюел Макрон заяви, че е започнала втора вълна на коронавируса в страната и въведе комендантски час в много градове. Мерки, усилващи контрола срещу разпространение на смъртоносния вирус, бяха въведени и от Великобритания.

Неизвестността свързана с преговорите за пакета в подкрепа на американската икономика също оказва влияние върху търговията. Въпреки последните изказвания на президента Доналд Тръмп, на пазарите продължава да преобладава мнението, че решение няма да бъде взето до провеждането на президентските избори в началото на ноември. На 15 октомври Тръмп внесе предложение за увеличаване на сумата на пакета. По-рано администрацията говореше за помощ в размер на 1,8 трилиона долара. 

Коментари

Още от последните новини