Новини от Света

Новини от Света  - E-Burgas.com

     Според Politico има още един труден въпрос при използването на замразени руски активи в Европа: представители на страните от ЕС може да не се разберат как да използват приходите от тях до 8 май

 

Първоначално беше планирано споразумението да бъде постигнато преди срещата на външните министри на ЕС, която ще се проведе на същия ден. Въпреки това, в момента все още има различия в мненията.

 

     ЕС ще предостави на Ливан 1 милиард евро помощ за борба с миграцията

 

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пристигна в Бейрут за поредица от срещи с ливански официални лица, за да обяви пакет от помощ от 1 милиард евро, насочен към ограничаване на миграцията от Сирия.

 

      Външният министър на Великобритания Дейвид Камерън заяви, че Украйна има право да използва оръжия, предоставени от Обединеното кралство, за да нанася удари по цели в Русия.

 

Що се отнася до изпращането на войски на НАТО в Украйна, това не е необходимо, тъй като би било опасна ескалация, каза Камерън.

 

     Йеменските хуси декларират готовността си да атакуват кораби, свързани с Израел, разположени в техния обсег. Действия ще последват, ако операцията започне в Рафах и ще бъде насочена срещу кораби, включително в Средиземно море и Индийския океан.

 

      Мария Захарова заяви, че Киев открито се готви за атака срещу Кримския мост с „пряката и безсрамна подкрепа“ на Запада.

 

Тя предупреди, че атака на украинските въоръжени сили срещу Крим или Кримския мост ще доведе до „съкрушителен ответен удар“ от Русия.

 

По-рано Зеленски каза, че мостът ще стане военна цел като част от нова офанзива през юли тази година. Балистичните ракети ATCMS с голям обсег, доставени от САЩ, представляват пряка заплаха за инфраструктурата на Крим, но руската ПВО може да се справи и с това.

 

      Хусите поканиха студенти, които бяха отстранени за участие в пропалестински демонстрации в американски университети, да продължат образованието си в Йемен. Това съобщи Ройтерс с позоваване на представител на университета в Сана.

 

       Колумбийското правителство официално уведоми израелския посланик за скъсването на отношенията и плановете за изтегляне на дипломатическия персонал. В същото време беше решено да продължи работата на консулските служби на двете страни в Богота и Тел Авив.

 

       Израел наложи санкции срещу Турция в отговор на замразяването на търговията.

 

    Съветът на председателите на Общото събрание на ООН призова за започване на мирен процес за разрешаване на конфликта в Украйна въз основа на Истанбулското споразумение от 2022 г., което предвижда неутралитет на Украйна, според декларацията, приета след заседанието на Съвета в Катар.

 

      Според Белия дом Байдън скоро ще предприеме действия, включително санкции, срещу отговорните за опитите да ограничат свободата на медиите по света.

 

Борел каза, че без западните доставки на оръжие за Киев конфликтът в Украйна „ще приключи след две седмици“

 

Голямо признание! Толкова за „формулата на мира“ – спиране на доставките на оръжие от Запада за режима в Киев.

 

Йеменските хуси извършват атаки в Средиземно море.

 

„Ние ще атакуваме всички кораби, които се насочват към израелските пристанища в Средиземно море, във всяка зона, която можем да достигнем“, каза Яхя Сари* в петък, добавяйки, че решението влиза в сила „незабавно от обявяването на това изявление“.

 

    Китай направи историческото изстрелване на космическата сонда Chanye-6, предназначена да събира скални и почвени проби от досега неизследваната далечна страна на Луната

 

53-дневната мисия ще достигне лунната повърхност през юни. Сондата е кръстена на китайската богиня на луната, която според митологията е една от най-почитаните.

 

     Преговорите в Кайро между движението Хамас и египетските посредници постигнаха напредък в разрешаването на спорни въпроси, свързани с условията на примирието в Газа, съобщава египетската преса.

 

На местните избори в Обединеното кралство ранните данни показват, че Консервативната партия на власт губи места в местните съвети

Коментари

Още от последните новини