Не яжте повече от 3 яйца на ден

Не яжте повече от 3 яйца на ден  - E-Burgas.com

На Великден традиционно на трапезата ни чакат яйца, козунак и свежи салати. За яйцата няма точно установен брой, който би предизвикал алергия.
Какво обаче съветват специалистите?

До 3 яйца дневно можем да консумираме без да се притесняваме за здравето си, съветват специалисти като доц. Донка Байкова, доц. Анета Хубенова и др. За децата това е абсолютно задължителен лимит. Малчуганите, страдащи от някои кожни заболявания, са по-склонни да развият алергия към яйца.

За нея са характерни обриви, силни стомашни болки, изостряне на вече налични алергии. С яйцата също трябва да внимават и хора с болна жлъчка или болни бъбреци.

Ако яйцата не са пресни, може да получите хранително натравяне. Симптомите са близки с тези на алергията и се появяват след няколко часа. Получава се разстройство, повръщане, втрисане, отпадналост и главоболие.

Яйцата не е добре да остават много часове на празничната трапеза, въпреки че внасят красива атмосфера. След вдигането на масата ги прибирайте в хладилника. Препоръчително е яйцата да се изядат до 5 дни след сваряването.

източник: dir.bg

Коментари

Още от последните новини