Не откриха нарушение при строежа на курортно селище в Св. Влас

Не откриха нарушение при строежа на курортно селище в Св. Влас - E-Burgas.com
Снимка: Биволъ

Няма нарушения на екологичното законодателство при строежа на екоселище в боровата гора над Свети Влас. Това заявиха от екоинспекцията в Бургас, след като Върховната административна прокуратура разпореди незабавна проверка на поредния строеж по морето.
Тя трябва да установи как е придобит горски имот чрез заменка, която впоследствие е призната за несъвместима държавна помощ.

В бъдещото екоселище вече са построени няколко къщички. Обектът е ограден с висока ограда, съобщава Bulgaria ON AIR.

Къщичките във "Венид еко вилидж" на бизнесмените Братя Диневи вече се продават на цени от 1300 евро на кв.м. Строежът е в боровата гора над Свети Влас, откъдето се открива панорама към цялото курортно селище.

Гората е била изсечена след държавна заменка още през 2007 г. Оказва се обаче, че има пречка- 13 декара от имота попадат в Защитена зона по Натура 2000. През 2009 и 2019 г. екоминистерството изключва тази част от терена от защитената зона Емине - Иракли - първо от директивата за птиците, после от директивата за хабитатите.

От екоинспекцията в Бургас обясниха, че няма нарушение, ако част от един терен попада в защитена зона - се изключвал целият имот.

"Чл. 4 от министерското постановление пише, че там трябва да бъдат цели имоти, а в случая виждаме, че този имот, от него 13 декара попадат в Натура зона, а останалите са извън Натура зона", каза директорът на РИОСВ - Бургас Тонка Атанасова.

Още през 2007 година имотът е подложен и на екологична оценка.


 

Коментари

Още от последните новини