Не откриха двоен стандарт при сравнителен анализ на БГ и евро продукти

Не откриха двоен стандарт при сравнителен анализ на БГ и евро продукти  - E-Burgas.com

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и Комисията за защита на потребителите (КЗП) направиха второ сравнение на продукти, които са купени в България и в Западна Европа. Целта е да се установи дали има двоен стандарт при хранителните продукти. Този път проверката включваше подробен сравнителен анализ на етикетите. Освен това продуктите бяха сравнени и финансово.

При сравнителния анализ на етикетите не са установени разлики, като съставките са идентични. Само при един продукт на българския пазар не е отбелязан процентът какао за разлика от аналога му на западноевропейските пазари. При първото изследване през юни разлики в етикетите бяха открити при 8 от 31 храни.

При сегашната проверка са направени 31 проби на 31 артикула. Продуктите са били купени от търговски обекти в Италия, Франция и Швейцария. Паралелно от България са взети същите марки и видове продукти.

Сравнението на цените показва, че нетната стойност на 9 продукта е по-висока в България спрямо тази в Италия, Франция и Швейцария. Най-голяма е разликата при макаронени изделия от твърда пшеница – 50%. Между 32 и 36 на сто по-скъпи са концентрирано доматено пюре и кетчуп.

С по-високи цени в България са още конфитюр от боровинки, печено мляно кафе за еспресо машина, какаова напитка на прах, руло с пълнеж от крем и ягоди, светла бира, както и зехтин "Екстра върджин".

При 5 от продуктите нетната цена е една и съща или с минимално отклонение спрямо западноевропейския пазар. Останалите 17 храни са по-евтини в България, като разликите варират от 9 до 74%.

Източник: dnevnik.bg

Коментари

Още от последните новини