НАСА ще търси извънземен живот на Венера

НАСА ще търси извънземен живот на Венера - E-Burgas.com

Американската космическа агенция НАСА обмисля да изпрати една или две мисии до Венера до април 2021 г. в търсене на извънземен живот, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Според информационната агенция става дума за мисиите "Да Винчи" и "Веритас", които през февруари тази година влязоха в списъка на четирите кандидати, одобрени от ръководството на НАСА за финансиране от 500 милиона долара.

"Да Винчи" е най-логичният вариант, ако искаме да проверим дали съществува живот на Венера, след като в атмосферата й беше открит фосфин", заяви Дейвид Грийнспун, астробиолог от Планетологичния институт в Тусон, Аризона.

По-рано в медиите се появи информация, че международна група учени е открила в атмосферата на Венера фосфин - безцветен отровен газ, който може да има биологичен произход. На Земята той се отделя от някои бактерии по време на жизнените им процеси. Шефът на НАСА Джеймс Брайдънстайн призова изследването на втората планета от Слънчевата система да стане приоритетно за американското космическо ведомство.

"Да Винчи" е спускаем апарат, който ще изучи химичния състав на атмосферата на Зорницата по време на 63-минутното си спускане до нейната повърхност. Планетолозите се надяват, че тази сонда ще им помогне да установят как атмосферата си взаимодейства с почвата от повърхността на Венера и дали има вулкани в недрата й.

Коментари

Още от последните новини