Направление за PCR тест само при пет симптома на COVID-19

Направление за PCR тест само при пет симптома на COVID-19 - E-Burgas.com

Поне пет симптома на COVID-19 трябва да имат пациентите, за да могат да разчитат на направление за PCR тест от личния си лекар, показа репортаж на БНТ. Това гласи предложението на Националната здравноосигурителна каса за анекс към Националния рамков договор до Българския лекарски съюз.

Висока температура, суха кашлица, силна отпадналост, загуба на вкус или обоняние и затруднено дишане са основните симптоми на COVID-19, които ще са основание за издаване на направление от личния лекар. Дали това е оптималният вариант на критериите и за какъв вид тест следва да се издаде направление, обаче са въпроси, които предизвикват спорове.

"Тези пет симптома са само едни от основните, но в нашата практика наблягаме и на главоболие, на болки в мускулите и на гръдна болка. Всичките тези симптоми са в период на предоговаряне, за да можем ясно и точно поне с два от тях да правим съответните тестове. Като най-добре ще бъде в началото да се прави бързият антигенен тест и ако има влошаване на симптоматиката, тогава да мислим за другия тест", обясни д-р Виделина Моллова – общопрактикуващ лекар от 30 г., която се грижи за здравето на близо 1 600 души в Русе и региона.

Тя коментира още, че по техни данни в болниците от всички активни се водят 7, и няколко процента, докато общопрактикуващите взимат над 90%, защото всичките пациенти първо се обръщат към личните си лекари. Според нея обаче не всички са достатъчно съвестни и не всички спазват наложената карантина.

Дали пет от основните симптоми на COVID-19 или по-малко, но с различна тежест да важат за направление, което личният лекар да издава за PCR тестове или за бързи антигенни тестове, тепърва ще се решава.

Свързани статии
Отново ръст на заразените с ковид, 566 за денонощие Ковид превзе отново всички общини в областта Девет общини в Бургаско без нито един случай на ковид, но смъртността не отстъпва 544 са новите случаи на ковид в страната, Бургас на второ място 15 нови случая на коронавирус в Бургас 552 са новите случаи на ковид, от днес част от мерките падат 41 са новите случаи на ковид в Бургас, двама са починали 6728 пребориха коронавируса за едно денонощие, 535 са новите случаи Половината област без нито един случай на ковид, за първи път и без починали Четирима души починаха от ковид в Бургаско, само три са общините без нови случаи
Тагове
коронавирус направление личен лекар
Коментари

Още от последните новини