Наградиха Исус от Айтос, който се прочу с добрината си в цяла България

Наградиха Исус от Айтос, който се прочу с добрината си в цяла България - E-Burgas.com
Фондация "Евгени Мосинов" - Бургас изненада айтоското момче с яке, суичър, панталон и раница

Момчето, което намери и върна портфейл с пари, мечтае да стане полицай

След като Община Айтос съобщи за достойната постъпка на 15-годишния Исус от кв. "Странджа", момчето, което намери и върна портфейл с пари получи огромна морална и материална подкрепа от институции и граждани. Доброто, сторено от Исус беше възнаградено с признание, поздравления и подаръци за него и за семейството. И с възхищение в очите на съучениците му...

Лично кметът Васил Едрев пристигна днес в училището на Исус - ОУ "Атанас Манчев", за да стисне ръката му и да му благодари с грамота и подаръци. Директорът Дора Георгиева като опитен педагог, покани всички ученици на двора, на импровизирано училищно тържество, на което главен герой, разбира се, беше Исус.  Да поздравят 15-годишния тийнейджър в ОУ "Атанас Матчев" дойдоха още Ст. комисар Калоян Калоянов - Директор на ОД на МВР - Бургас, Антон Тонев - Началник на РУ-Айтос и Илияна Мосинова - Председател на Фондация "Евгени Мосинов" - Бургас.

Тук беше и Нели Георгиева от РУ-Айтос, която от година познава Исус и му помага да се справи с трудностите в училище.

Не просто случката с намирането и връщането на едно портмоне беше големият повод за празничната училищна сбирка, а отзвукът от нея. Медийното внимание, подаръците и добрите думи за Исус предизвикаха вълна от възхищение. Децата бяха особено впечатлени от вниманието към един от тях, и ефектът от стореното добро. "И аз ще правя като Исус", без да я питаме, дойде и ни заяви второкласничката Зюмбилка. Възхищението в очите на Зюмбилка и на нейните съученици ни убедиха, че тази история, която много от нас биха определили като незначителна, постигна неочаквано широк мултиплициращ ефект върху децата на ромския квартал "Странджа".

Кметът Васил Едрев благодари на Исус, на майка му Фанка и на учителите от ОУ "Атанас Манчев". Той поднесе на момчето зимен и летен спортен екип и маратонки, с пожеланието активно да спортува и всеки ден да е първи в училище. Подравителен адрес към Исус прочете Ст. комисар Калоянов, а представителят на Фондация "Евгени Мосинов" - Бургас изненада айтоското момче с яке, суичър, панталон и раница. Директорът Дора Русинова му връчи специална училищна Грамота и топка, а децата го наобиколиха с радостни възгласи, всяко с желание да се докосне до героя.

Исус призна, че има две мечти - телефон и касетофон и, че е готов да стане полицай. Учителите пък го похвалиха, че е добър и кротък ученик. Майка му Фанка чака 10-то дете, но на практика отглеждала шест. Едното е в Руен, другото - при баща си, а преди година загубила 11-месечното си бебе. Исус е второ дете в семейството, най-малкото е на 3 години.

НП научи още, че щом намерил портмонето Исус влязъл в съседен магазин, за да го предаде на служителите там. Те го отворили, видели съдържанието му и се обадили в полицията.

Стана ясно още, че не са един и двама благодетелите, които вече са заявили желание да подкрепят с хранителни продукти и дрехи многодетното семейство.

Коментари

Още от последните новини