Над 350 свине се отглеждат без правила в някои села в Странджа

Над 350 свине се отглеждат без правила в някои села в Странджа - E-Burgas.com
снимка: Myfarm.bg

Над 350 животни от породата източнобалканската свиня се отглеждат без правила в някои села в Странджа. Това каза ръководителят на Ловно-рибарско сдружение „Лебед“ – Бургас Невен Караиванов пред радио "Фокус". По думите му относно правилата за отглеждане на тази свиня има специална наредба на БАБХ и Министерството на земеделието и храните.

„Тази наредба е обнародвана в Държавен вестник и според нея стопаните им би трябвало да имат разрешително за паша, издадено или от кмета на общината, или от Държавното горско стопанство. То важи за определена територия, в него трябва да бъдат посочени местата за пашуване на животните, местата им за водопой и прокарите – пътеките, по които ще преминават. Освен това трябва да има регистриран обект – кошара, в който свинята от източнобалканската порода да нощува“, каза още Каравасилев. Той добави, че тези правила не се спазват в странджанските села Вършило, Индже войвода и Крушевец.

„Многократно сме подавали сигнали в различните комисии“, каза също Каравасилев. По думите му това създава проблеми и за ловците, тъй като понякога тези животни се намират в територията, където се ловува, и по този начин е възможно да бъдат отсреляни.

„Породите са трудноразличими, така че са възможни грешки. Освен това питомните влизат в досег с дивите свине и могат да се получат нежелани хибридни форми, които влошават трофейните качества на дивата свиня, а и има опасност от пренасяне на най-различни болести помежду им“, допълни още Каравасилев. Той каза също, че в по-голямата част от случаите питомните свине предават болести на дивите.

„Този проблем в региона на Бургас беше изключително голям допреди десетина години, тъй като обхващаше райони в общините Бургас, Созопол, Малко Търново, Царево и други. В момента нещата са се променили, количеството на такива случаи е по-малко и е концентрирано в тези странджански села“, каза също Каравасилев.

Коментари

Още от последните новини