Над 25 жени у нас са загубили живота си влседсвтие на насилие

Над 25 жени у нас са загубили живота си влседсвтие на насилие  - E-Burgas.com

Ограничителните мерки заради пандемията от Ковид-19 оставиха своя ефект върху психическото здраве на населението. На фона на по-голямата изолация заради локдауна остава въпросът дали се е увеличило насилието над жените у нас и как то може да бъде намалено.

"25 жени са убити от партньорите си през 2020 г. Започнахме да ги отброяваме точно след като не ратифицирахме Истанбулската конвенция. Нейната идея беше да спаси жените от точно това, и не само жените - насилието няма пол. Но убити мъже от партньорките си няма или са единични случаи", заяви в ефира на "Денят ON AIR" адвокатът Йорданка Бекирска.

По думите ѝ трябва да се промени Наказателният кодекс и да не се търси системност при тормоза.

"В действащите към момента разпоредби трябва до 3 пъти да си пострадал от домашно насилие, за да се вземат мерки. Най-последната редакция на закона беше депозирана през януари 2021 г., но не се стигна до гласуване", каза още адв. Бекирска.

Тя смята, че отношенията са сложни сами по себе си - дълъг е цикълът до момента, в който жертвата решава да потърси помощ.

"Между 7 и 14 пъти статистиката показва, че те са желаели да потърсят помощ - защото отношенията са токсични, или вярват, че това е най-добро и следваща връзка ще бъде същата. Стига се до ограничителна заповед. След това е въпрос на спазване на тази заповед и от двамата. В София отнема 10 дни, докато стигне тази заповед до насилника. Има случаи с месеци не може да му бъде връчена. Въпросът е дали и жената също спазва заповедта, защото понякога насилникът се появява и започва да обещава, че всичко ще бъде наред от тук нататък - "цветя и рози". Това е типичен модел на поведение. Те в този момент започват да си оттеглят молбите за защита. И тогава държавата нищо не може да направи", добави адвокатът пред Bulgaria ON AIR.

Бекирска допълни, че в другите страни е различно - когато веднъж си посочил, че си жертва, не можеш да оттеглиш заповедта.

"Необходима е емоционална зрялост при жените, които да се опълчат на това насилие, което не е само физическо - то е крайната стъпка, преди това се започва с леки шамарчета, потупвания, продължава с блъскане, плюене, заплахи, обиди - "ти си дебела", "ти си грозна", "ти не си добра майка". Тормозът продължава понякога, дори да се спазва ограничителната заповед - с манипулация на децата, пукане на гуми, рушене на вещи, публикуване на интимни снимки в социалните мрежи", заяви адвокатът.

Бекирска допълни, че до арести често не се стига, защото не е криминализирано домашното насилие - може да бъде задържан само за 24 часа. А понякога дори не го хващат на местопрестъплението.

 

Свързани статии
Цветен лабиринт очаква бургазлии на "Флора 2021" Над 400 бургазлии ползват мобилното приложение на "Бургасбус" Рекорден брой жертви на ковид у нас, над 2,4 хиляди новозаразени 15 катастрофи за денонощие в страната, трима души загинаха 21-годишно момиче загуби битката с ковид Общината помага на собствениците на наводнените в Димчево къщи с 40 хил.лв. Удължават бедственото положение в Димчево Насилникът, който наруши заповед за доближаване и души майка си, остава в ареста Бургазлия наруши заповед за домашно насилие, опита да удуши майка си Мерките остават до 21 декември
Тагове
домашно насилие насилие жени жертви
Коментари

Още от последните новини