Над 13 000 украински бежанци са настанени в хотели у нас

Над 13 000 украински бежанци са настанени в хотели у нас - E-Burgas.com

Малко над 13 000 украински бежанци са настанени в хотели у нас в момента всекидневно броят се променя, тъй като се прехвърлят в държавни бази или си заминават, заяви министър Илин Димитров в „Седмицата" на Дарик радио.

По думите на министър Димитров се наслагва настроение, че едва ли не бежанците биват местени в лоши места, но всъщност отново става дума за ведомствени хотели, които са ремонтирани и с добри условия.

Процесът по преместване на украински бежанци трябва да приключи до 15 ноември. По думите на министъра нито един от тях няма да остане на улицата.

Мярката за настаняването на украинските бежанци у нас не е спряна. Тя е удължена и трансформирана. Всички бежанци трябва да бъдат преместени в държавни бази, като са осигурени необходимите условия.

Илин Димитров: Дори има напрежение от страна на българите, които казват „ние си искаме базите, защото там ни харесва всяка година да почиваме. Голяма част от базите се намират на брега на морето.

Друга част от базите се намират във вътрешността на страната - там, където могат да се интегрират украинските бежанци.

Министър Димитров уточни, че отношението на България към украинските бежанци е възможно най-добро, тъй като ние единствени от целия ЕС сме ги настанили от първия ден в хотели.

Илин Димитров: Така ние помогнахме на един сектор, който беше изключително тежко пострадал от Ковид. В момента обаче нашите финансови възможности свършват.

Общата сума, която държавата е дала до момента, е над 520 милиона, но тя е разделена по много пера, обясни още той.

Илин Димитров: По програмата, която ние администрираме като Министерство на туризма, се очаква да платим на сектора малко над 220 млн. лв. Десет или единадесет плащания ще бъдат направени. Вече сме наредили и плащанията за месец септември. В момента, понеже наследихме много жалби и проблеми, ние изпратихме едно писмо до всички хотелиери, които смятат, че са ощетени, и започваме жалба по жалба да проверяваме какво е актуалното състояние", посочи министърът на туризма.

Той уточни, че има четири възможности да не се заплати престоят на бежанците.

Първата е, ако някой е бил регистриран, но си е заминал и хотелиерът продължава да го води. Втората е, ако бежанецът е започнал работа някъде и се води настанен. Третата е, ако едно лице е настанено в няколко хотела.

Илин Димитров: Четвъртата причина е софтуерен ни проблем. Не виждахме декларациите за изхранване, затова са плащани главно нощувките последните месеци, но това също ще го изчистим.

Страната ни е изпратила писмо до ЕК, в което пита дали има възможност средствата по фондовете и програмите, касаещи бежанците, да бъдат увеличени.

Коментари

Още от последните новини

Светът
Над 13 000 украински бежанци са настанени в хотели у нас - E-Burgas.com

TikTock

Светът
Над 13 000 украински бежанци са настанени в хотели у нас - E-Burgas.com

Африка